Command Center kammade hem Postnord Logistics Award

Region Stockholms “Command Center” – som snabbt samlade kompetens från regionen och Scania för att i inledningen av pandemin säkra Stockholmsregionens behov av skyddsutrustning, kammade hem årets Postnord Logistics Award.

Command Center vinner med motiveringen:

 ”Genom att kombinera världsledande kompetenser inom sjukvård respektive logistik, transport och inköp etablerades på mycket kort tid en effektiv logistikverksamhet som under pandemin säkrade varuförsörjningen av sjukvårdsmaterial till region Stockholm. Samarbetet präglades av professionalism, resultatinriktning, prestigelöshet och hade samhällsnyttan i fokus.

– Vi är jätteglada, och då talar jag för hela teamet. Det är fantastiskt hedrande, sa Sara Lindholm Larsson på prisutdelningen, som tillsammans med Martin Tegnér från region Stockholm, i mars fick uppdraget att se till att vårdens anställda hade den skyddsutrusning de behövde – och det samtidigt som det rådde en global brist på skyddsmaterial.

– Vi hade ju en väldigt svårt situation globalt när det gäller skyddsutrustning, och i region Stockholm i mars såg vi hur antalet patienter steg väldigt hastigt inom sjukvården. Vi hade inte utrustning i tillräckligt stor utsträckning för att ta hand om alla patienter och skydda vår personal. Det var då vi fick i uppdrag att säkra skyddsmaterial för hela regionen. Det var lite överraskande, berättar Sara Lindholm Larsson.

– Vi hade redan blivit kontaktade av Scania, och bokade in ett möte med dem redan dagen efter, kompletterade Martin Tegnér.

Kriscentral

Ett “command center” samlar kompetens som behövs på samma plats och fattar snabbt nödvändiga beslut utifrån tillgängliga data. Region Stockholms “Command Centers” uppgift blev att spåra upp skyddsmaterial, köpa in och få det till Sverige, och att kvalitetssäkra produkterna. Ett 70-tal medarbetare arbetade under våren bara med att trygga regionens behov.

– Det blev ganska tydligt att det var inom inköp och logistik vi kunde hjälpa till, förklarar Tobias Rydin, Head of Supply Chain Networks på Scania, på prisutdelningen.

– Vi kompletterade med delar som inte fanns hos regionen tidigare: satte upp helt nya försörjningskedjor för skyddsutrustning från Asien, vilket vi kunde hjälpa till med, vi har ju även egen personal där.

40 nominerade

Ett 40-tal organisationer var nominerade till Postnords logistikpris, som delas ut för nittonde gången. Årets finalister var förutom Region Stockholm och Scanias Command Center, Elanders group, Husqvarna och Jula logistics.

Peter Hesslin, logistik- och e-handelschef på Postnord, beskrev det vinnande bidragets arbete under pandemin som “hedervärt”.

– Jag tycker det är hedersvärt vad man lyckats göra: att få ihop en grupp så fort, så osjälviskt från olika delar från olika delar, sjukvård och näringsliv, och gå all in och bygga upp en organisation på nolltid för att nå hela vägen fram, sa Peter Hesslin på prisutdelningen.

– Det visar vad logistiken faktiskt kan bidra till och vad hjärtat och människor kan göra när allting sätts på sin spets.

Av Klara Eriksson