Färdigmataktören Cookin expanderar med en ny anläggning i Rosersberg, där man hyr närmare 6 000 kvm av Prologis. Satsningen innebär att Cookin lämnar sina nuvarande produktionsanläggningar i Arlandastad och Lunda, och fördubblar kapaciteten. ”Det här ger oss möjlighet att samla hela vår verksamhet under ett tak” säger Cookins nya vd Kristina Lukes.
Logistikfastighetsföretaget Prologis har fått en första hyresgäst till sin logistikfastighet DC4 i Rosersberg på totalt ca 20 000 kvm, som byggts på spekulation och stod klar i slutet av 2023. Hyresgästen är Cookin AB, som hyr 5 875 kvadratmeter av ytan, med inflyttning i vår.
Cookin är en snabbväxande livsmedelsproducent som grundades 2011 av ett gäng erfarna kockar, bagare och restaurangägare, och utvecklar och producerar olika produkter och koncept inom färdig färsk mat. Kunderna finns dels inom flygidustrin och dels inom dagligvaruhandeln. Idag har bolaget totalt 1 500 kvm lokalyta i två lokaler; en i Arlandastad och en i Lunda. Nu samlas verksamheten på ett ställe samtisigt som lokalytan fyrdubblas. Målet med satsningen är fortsatt tillväxt:
– Färdiglagad mat är ett segment som växer snabbt och tar marknadsandelar. Grundarna bakom Cookin är otroligt duktiga på smaker och livsmedel, och kunderna står i princip i kö. Men fram till nu har lokalerna och den begränsade kapacitaten gjort att man inte vågat ta in fler kunder än de man redan har. Nu får bolaget yta och kapacitet att växa, säger Erik Högström, Investment Manager på PEQ Invest, som gick in som delägare i Cookin tidigare i höst, för att stötta bolagets tillväxtplaner.
Lukes ny vd i bolaget
I höstas rekryterades också Nellys tidigare vd Kristina Lukes som ny vd och delägare i Cookin.
– Det här ger oss möjlighet att samla hela vår verksamhet under ett tak och samtidigt stärka både hållbarheten och kapaciteten för att möta kundernas behov i Norden och fortsätta växa som företag, kommenterar Kristina Lukes.
Hållbar fastighet
Fastigheten anpassas för Cookins behov, bland annat med ett testkök för utveckling av nya recept. Totalt kommer ett 100-tal personer jobba i anläggningen, vilket innebär att bolaget kommer att utöka den befintliga personalstyrkan. Verksamheten startar i mars 2025.
– Vi har arbetat nära Cookin för att skapa en yta som motsvarar deras operativa krav, stödjer deras ESG-mål och ligger i linje med deras företagskultur, kommenterar Andreas Berggren, Leasing Manager på Prologis.
Fastigheten har BREEAM “Excellent”-certifiering och är utrustad med solceller på taket, energieffektiv isolering och byggmaterial med lågt klimatavtryck, som ihåliga träreglar och byggpaneler tillverkade av 100 % återvunnen kartong. Resten av lokalen, ca 14 000 kvm, är fortfarande outhyrd och väntar på hyresgäst.
CBRE har varit rådgivare till Prologis i uthyrningen.
Av Hilda Hultén