Coronapandemin kan bli en katalysator som får oss att omvärdera de principer vi byggt samhället på de senaste decennierna, menar Logtrades vd Fredrik Svedberg. – Det som var innan var ju faktiskt inte bra.
Ur Dagens Logistik nr 2 2020 – hela numret kan du läsa här.
Fredrik Svedberg, vd och ägare på TA-leverantören Logtrade, har gjort sig känd som en innovatör, visionär och framförallt nätverkare av rang. I nätverket finns bland annat den svenska och amerikanska försvarsmakten.
– Har man en gång haft kontakt med Försvaret slipper man aldrig ur deras garn. De hör av sig titt som tätt och vill ha hjälp och råd i en massa frågor, säger Fredrik Svedberg, på länk från hemmakontoret.
I en kris lik denna kan många lära sig av hur beslut fattas i det militära – med korta beslutsvägar och möjlighet att agera snabbt, menar Svedberg.
– Det ska finnas ett nummer att ringa, och det har Försvarsmakten idag. Har man en bra idé som kan vara till hjälp ska man åtminstone kunna framföra den, och helst få gehör för den.
Vill se maktskifte i vården
Liksom många andra har Fredrik Svedberg fått upp ögonen för bristerna i sjukvårdens materialförsörjning och bristen på beredskapslager under Corona. En anledning till problemen, menar han, är att kontrollen över hur arbetet förflyttats för långt från verksamheten.
– Jag tror på att ge makt till de som utför jobbet, jag tror att det ger bäst resultat. Säg att du ger tillbaka makten till läkaren och två duktiga sjuksköterskor på en avdelning – de kommer begära ett buffertlager där de arbetar, inte på Karolinska. Det är jag helt övertygad om.
En annan anledning ser han i att underhåll och lagerhållning är “osynliga” områden som är lätta att skära ner på.
Det första ett företag eller en offentlig inrättning som ska spara in pengar gör är att sälja lagren.
– Det första ett företag eller en offentlig inrättning som ska spara in pengar gör är att sälja lagren. Det har man gjort i offentlig sektor, och sedan har man skitit i underhåll på alla nivåer. Det har präglat både offentlig sektor och företag de senaste decennierna, säger Fredrik Svedberg, som är skeptisk till att rakt av överföra företagsekonomiska principer på vården.
– Att allt ska vara “just in time” är dessutom absurt om du har minusränta, då borde det vara bättre att köpa in en massa ansiktsmasker så att de finns när det behövs.
Hur tror du Corona kommer påverka logistiken framöver?
– På kort sikt kommer det slå över åt andra hållet. Nu ska vi ha jättemycket lager de närmaste åren, bunkra upp, för man har inget alternativ. Man kommer vilja ha lager närmare konsumentmarknaden, säger Fredrik Svedberg.
När jag lyssnat på dig tidigare brukar din framtidsvision vara lagerlös – genom AI och digitalisering förutsägs människors behov så varor kan gå direkt från producent till konsument. Har den visionen förändrats nu?
– I det här fallet måste man skilja mellan olika produkter. För vissa tror jag det kommer kunna bli så, men inte för alla, säger Fredrik Svedberg.
Hur tror du sättet man bygger logistiksystem kommer förändras på sikt?
– Jag tror man kommer gå ifrån just in time och undvika den stora centraliseringen för att den innebär en risk. I produktionen kommer man börja fundera över hur dyrt det verkligen är att ha åtta små produktionsenheter i stället för en stor.
Själv hoppas han att pandemin blir en katalysator som får oss att omvärdera de principer på vilka vi byggt samhället de senaste decennierna.
– Det här kanske är triggern där vi får bort överkonsumtionen? Det som var innan var ju faktiskt inte bra – vi hade ingen god försörjning till sjukvården, vi hade en klimatkris. Varför skulle vi återgå till det gamla? Som att jobba på kontoret som vi gjort förut. Saker kan snabbt kännas föråldrat när något sådant här sker.
Av Klara Eriksson