Dahl fimpar lagerplanerna i Bro

Efter många om och men så väljer Dahl att avsluta kontraktet med Stendörren, och överge planerna på att bygga ett 56 000 kvm stort, nytt centrallager i Upplands Bro kommun.

Dahls nuvarande centrallager är 40 000 kvm och ligger i Kallhäll, Järfälla. Foto Dahl

Planerna på att bygga ett nytt centrallager i Bro offentliggjordes 2017. Då var planen att byggstarta lagerbygget i slutet av 2018, med inflyttning vid årsskiftet 2020/2021. Men planerna har dragit ut på tiden, inte minst på grund av att ändringar i den nuvarande detaljplanen på tomten motarbetats politiskt i Upplands Bro kommun.

I ett gemensamt pressmeddelande meddelar Stendörren och Dahl nu att man väljer att avbryta avtalet och lägga ned planerna på att bygga i Bro med motivationen att “Projektet inte bedöms kunna genomföras med för Dahl viktiga funktionaliteter på attraktiva kommersiella villkor för respektive part varför parterna gemensamt beslutat att inte fullfölja avtalet”.

Dahl är en B2B-grossist för hantverkare inom framförallt vvs och rör, med ett 80-tal butiker och 120 000 produkter i sortimentet. Det nuvarande lagret finns i Kalhäll i Järfälla utanför Stockholm och är 40 000 kvm stort, med 80 000 kvm utomhuslagring. Dahl, som ägs av den franska Industrikoncernen Saint-Gobain, har 1 200 anställda och omsätter drygt 8 miljarder kronor.

Avtalet som tecknades 2017 skulle ha inneburit att Stendörren skulle bygga ett nytt centrallager åt Dahl i Upplands Bro kommun, med ett hyresavtal på 20 år med en årshyra om cirka 44 miljoner kronor. Avtalet innebar också att Stendörren skulle förvärva Dahls nuvarande lager i Järfälla för 410 miljoner kronor, något som nu inte heller blir verklighet.

Dahl uppger att man arbetar på “alternativa lösningar” och har som ambition att återkomma med mer information kring detta under hösten.