Kuehne Nagel bekräftar Amazonlagret – blir 15 000 kvm stort

Efter att Amazon nu bekräftat sin pågående lansering av en svensk sajt, kan även bolagets TPL-partner Kuehne Nagel bekräfta lagerryktena i Eskilstuna; en 15 000 kvm stor TPL-sajt, som är “på väg att öppna”, enligt Kuehne Nagels kommunikationschef Dominique Nadelhofer.

I veckan har Amazon själva bekräftat de senaste månadernas intensiva rykten om att man påbörjat lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se. I maj kunde Dagens Logistik avslöja att Amazon genom TPL-partnern Kuehne Nagel etablerar sig i Logicenters nybyggda logistikfastighet i Kjula, där DHL hyr 10 000 kvm, men där det funnits en vakans på 24 000 kvm. Det blir den första fysiska etableringen för Amazons logistik i Sverige, och nu kan även Kuehne Nagel, som ska sköta det nya lagret, bekräfta ryktena.

Logicenters fastighet i Kjula, där Kuehne Nagel nu öppnar ett 15 000 kvm stort fulfilment center för Amazons räkning. Foto NREP

“Amazon har betrott oss med sin e-handelslogistik i Sverige. För det syftet är vi på väg att öppna en ny kontraktslogistikanläggning i Eskilstuna. Storleken på distributionscentret kommer att vara 15 000 kvm, skriver Dominique Nadelhofer, global presschef på Kuehne Nagel, i ett mail till Dagens Logistik.

Dominique Nadelhofer, Foto Linkedin

Kuehne Nagel driver sedan tidigare tre TPL-siter åt Amazon i Spanien, Storbritannien och Tyskland, och anläggningen i Eskilstuna blir Kuehne Nagels fjärde för Amazon i Europa.

“Vi har valt Eskilstuna eftersom det är idealt lokaliserat i centrala Sverige, nära Stockholm. Men också för att kommunen har varit mycket stöttande och det finns god tillgång till kompetenta människor, skriver Nadelhofer vidare och tillägger:

“Kuhne Nagel har varit verksamma i Sverige i nästan 50 år och vi har rykte om oss att ha bra relationer med våra lokala samarbetspartners.”

Vi har valt Eskilstuna eftersom det är idealt lokaliserat i centrala Sverige, nära Stockholm.

Exakt tidplan för uppstart av lagerverksamheten kan Dominique Nedelhofer inte kommentera, inte heller några detaljer kring sortiment eller hur logistikupplägget i lagret ska se ut.

“Ett självklart val av läge”

Amazon har redan idag verksamhet i Eskilstuna genom Amazon Web Services, AWS, som 2018 öppnade tre datacenter i Sverige; i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm. Linda Persson, logistikfastighetsrådgivare på New Location, som bland annat jobbar med uthyrning för fastighetsbolaget Bockasjö, är inte förvånad över Amazons val.

– Jag deltog till viss del i processen när AWS valde vart man skulle lokalisera sina datacenter i Sverige, och redan då var planen att en eventuell logistiketablering skulle ske på någon av de orterna där datacentren fanns. Så Eskilstuna var nog det självklara valet för dem.

Linda Persson. Foto Bockasjö

Det blir intressant att se hur Eskilstuna påverkas av att Amazon etablerar sig där, menar hon.

– Det kommer säkert att stärka Eskilstunas position som logistikläge, många tenderar ju att haka på om någon annan väljer att ta steget. Det är som när Altia valde att etablera sig i Brunna 2013, efter det tog det fart och nu finns det ingen mark kvar där, säger Linda Persson.

– Det är ett jättebra läge, frågan är bara om kommunen kan möta behoven om markefterfrågan ökar – som jag förstått det så är marken i den södra delen av Kjula slut, säger Linda Persson.

Det kommer säkert att stärka Eskilstunas position som logistikläge, många tenderar ju att haka på om någon annan väljer att ta steget.

“Betydande antal jobb”

David Hofmann, vd för kommunalägda Eskilstuna Logistik, kan inte heller kommentera tidplaner eller detaljer kring den nya etableringen, men är glad för att nyheten äntligen är officiell.

– Det är otroligt kul att stora, globala spelare som Kuehne Nagel och Amazon väljer att satsa i Eskilstuna, och jätteroligt att de nu själva bekräftar nyheten. Det här är en stor etablering som kommer innebära ett betydande antal nya jobb, och varje nytt arbetstillfälle är såklart jätteviktigt för oss.

David Hofmann. Foto Eskilstuna Logistik & Etablering AB.

Det här är en stor etablering som kommer innebära ett betydande antal nya jobb

Enligt David Hofmann finns stora planer på att utveckla mer logistikmark i Eskilstuna.

– Det finns en del mark kvar i den nuvarande logistikparken, och vi jobbar med att öka ytorna genom att planera om grönområden, räta vägar och rita om tomter, och även med att öka de tillåtna bygghöjderna för att skapa möjligheter för att etablera höglager.

Nästa steg blir att utveckla den intilliggande marken vid den befintliga logistikparken.

– Främst tittar vi på marken norr om E20. Men sen har vi planer på att etablera en helt ny logistikpark vid Gunnarsskäl på andra sidan stan, med jätteytor för logistik, och även där med möjlighet att bygga spåranslutning. Hur tidplanen för den ser ut kan jag inte svara på, men vi har kommunicerat internt i kommunen om hur vi tror att behoven av logistikmark kommer att se ut: den nuvarande parken är på 4 miljoner kvadratmeter, och här tittar vi på samma storleksordning.

Intermodal logistik ökar

Enligt David Hofmann ökar intresset för intermodala logistiklösningar, något som gynnar Eskilstuna som har en av Sveriges volymmässigt största kombiterminaler.

– När det gäller intermodal logistik ser vi tydligt ett ökat intresse. När det gäller spåranslutning in i lagret så är det en möjlighet som finns, men det är också en kostnadsfråga. Det kräver väldigt stora volymer på tåg för att det ska bli lönsamt att dra in spår i fastigheten, är volymerna mindre är det billigare att köra sista biten med lastbil.

Av Hilda Hultén