Dålig ergonomi på Mathems nya lager

Mathems nya automatiserade tvåvåningslager i Farsta, Stockholm, lider av dålig ergonomi. Det menar ett av företagets skyddsombud. Nu hotar Arbetsmiljöverket med 100 000 kr i vite om inte företaget bättre utbildar medarbetarna om belastningergonomi. Det rapporterar sajten Handelsnytt.

Mathem började 2020 bygga ett automatiserat nytt tvåvåningslager i Farsta, Stockholm, som stod klart för inflyttning 2022. Nu rapporterar Handelsnytt att ett av Mathems skyddsombud flaggat för ledningen att ergonomin på lagret är problematisk.

“Allt är nytt. Pallarna kommer på rullband och kan inte vändas, så man tvingas luta sig fram på ett sätt som kan skada ryggen. Och det finns hyllplan som är både högre och lägre än vad som är hälsosamt att jobba med”, säger skyddsombudet Louise Sjöberg till Handelsnytt.

När arbetsgivaren inte gjorde tillräckligt för att utbilda personalen i belastningsergonomi anmälde hon saken till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har efter inspektion beslutat att gå på skyddsombudets linje och slagit fast att företaget måste ge personalen bättre kunskap om belastningsergonomi för att förebygga skador.

Företaget får till i slutet av mars 2024 på sig, annars väntar ett vite på 100 000 kronor.

Mathems arbetsmiljöchef skriver till sajten att det finns en tydlig plan för att säkerställa att alla anställda har tillräckliga kunskaper om belastningsergonomi och andra viktiga arbetsmiljöfrågor.