Mathem slår tillbaka – planerar nytt tvåvåningslager i Farsta

Icas Ocado-lager i Brunna blir inte det enda automatiserade e-handelslagret som etableras i Stockholm 2022. Nu avslöjar Logistic Contractor att man planerar att bygga ett 32 000 kvm stort e-handelslager i två våningar åt Mathem i Farsta.

Logistic  Contractor bygger ett 32 000 kvm stort tvåvåninglager för Mathems räkning i Farsta.
Så här är det tänkt att Mathems nya tvåvåningslager i Larsboda ska se ut. Bild LC.

Mathem ger inte upp kampen om att vinna e-matkriget, idag avslöjade bolaget att man tecknat hyresavtal med Logistic Contractor för ett 32 000 kvm stort, automatiserat e-handelslager i området Larsboda i Farsta, invig väg 73 söder om Stockholm. Den planerade byggnaden är fördelad på två våningar.

Andra flervåningslagret

Det blir det andra flervåningslagret som byggs i Stockholm under 2021, då även Corem planerar att färdigställa en ombyggnation av en före detta höglagerfastighet till ett nytt trevåningslager i Järfälla för kunden MTABs räkning, som ska stå klart under Q2 2021. Enligt pressmeddelandet är Mathems planerade lager “mer automatiserat” än det nuvarande – ett 20 000 kvm stort lager i Ulvsunda i Bromma, som dock är i stort sett manuellt, frånsett röststyrning i plocket. Totalt kommer drygt 1 000 personer att kunna arbeta i den nya anläggningen vid full kapacitet. I projektet ingår också ett fristående parkeringshus på 9 000 kvm, och fastigheten ska förses med Stockholms största solcellsintallation.

– Vi har jobbat dygnet runt i flera veckor för att få den här affären på plats, säger en trött men glad Patrik Lööv Wallin, affärsutvecklare på Logistic Contractor, som ansvarat för det nya kontraktet för LCs räkning.

Patrik Lööv Wallin, foto LC

– Det är ett otroligt häftigt logistikprojekt ur flera perspektiv – det här är verkligen last mile ut i fingerspetsarna. Sen att vi bygger i flera våningar gör att vi får en exploateringsgrad på över 1.0 för tomten, i normala fall är 0,5 i exploateringsgrad en bra siffra.

Det här är verkligen last mile ut i fingerspetsarna

Marken i Larsboda där det nya lagret planeras ägs av Stockholms Stad, och har varit tänkt som ett ersättningsområde för livsmedelslogistikklustret i gamla Slakthusområdet, men de planerna, som drevs av fastighetsägaren Atrium Ljungbergi projektet Larsboda livsmedelscentrum, lades ned i höstas efter fem års planering. Sedan dess har det varit oklart vad marken ska användas till. Men nu blir det alltså ändå en livsmedelsetablering i området, förutsatt att alla politiska processer går igenom.

Stor solcellsanläggning

Den nya anläggningen ska miljöcertifieras och kommer enligt pressmeddelandet att drivas av Stockholms största installation av solceller. Johan Lagercrantz, vd på MatHem, kommenterar affären så här:

“Det går bra för Mathem. Vi är nu otroligt förväntansfulla inför att ta det här steget tillsammans med Logistic Contractor, då det kommer att innebära både en förbättrad service gentemot vår alltjämt ökande kundskara, men även ett minskat klimatavtryck, vilket går helt i linje med vårt arbete med hållbarhet. Den nya anläggningen i Larsboda kommer även att bli en fantastisk, ny arbetsplats för våra medarbetare som arbetar med produktion och logistik”

Den planerade byggnaden är 32 000 kvm stor och fördelad på två våningar. Förutom en förbättrad och större produktions- och logistikanläggning med högre kapacitet tack vare ökad automation. Totalt kommer drygt 1 000 personer att kunna arbeta i anläggningen vid full kapacitet. I projektet ingår också ett fristående parkeringshus på 9 000 kvm.

Mataktörernas kapplöpning

De senaste två åren har de stora livsmedelskedjorna aviserat storsatsningar på nya, automatiserade lager på löpande band. Först ut var Icas satsning, som aviserades våren 2018, där man investerar 1,1 miljarder SEK i ett 25 000 kvm stort, helautomatiserat e-handelslager i Brunna, som planeras tas i drift 2022, och där Ocado står för automationslösningen. Näst ut var Axfood som våren 2019 aviserade sina planer på ett 105 000 kvm stort, helautomatiserat butikslager i Bålsta, där automationsjätten Witron levererar tekniken och Logicenters står för fastigheten, en investering på ca två miljarder. Axfoods lager beräknas vara i full drift år 2023 och ska ersätta de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Senast ut innan Mathem var Coop, som i slutet av 2019 avslöjade att man planerar att överge sitt jättelager i Bro och bygga ett nytt, drygt 100 000 kvm stort automatiserat lager i Eskilstuna tillsammans med Catena, en investering på 3,7-3,9 miljarder för Catena. Även Coops nya Eskilstunalager planeras kunna tas i drift under 2023.

I drift 2022

Hur stor investering det handlar om i LCs och Mathems fall, eller vad automationslösningen består i framgår inte av den publika informationen om avtalet. Innan slutgiltigt beslut om produktionsanläggningen tas ska ärendet nu genomgå sedvanlig politisk process inom Stockholms stad. Ambitionen är att Logistic Contractor ska lämna över den nya anläggningen i slutet av 2021 så att Mathem kan ta den i drift under första delen av 2022.

Hilda Hultén