Elanders öppnar e-handelslager i Tyskland

Elanders dotterbolag ITG öppnar en ny TPL-anläggning på 30 000 kvadratmeter i Oberhausen i nordvästra Tyskland, där flera nordiska e-handlare, bl a Revolution Race förlägger sin logistik. “E-handeln växer snabbast av alla våra kundsegment” säger Peter Thyrén, affärsutvecklare på Elanders. 

Elanders i Mölnlycke har på några år gått från att vara ett svenskt tryckeri till en global aktör med 7 000 anställda i 20 länder på fyra kontinenter. Verksamheten finns inom två områden; tryck och förpackningslösningar och logistik och supply chain-tjänster.

Peter Thyrén Elanders. Foto Hilda Hultén

– Vi har kvar en hel del tryck och förpackningstjänster, särskilt i Sverige och USA. Men idag finns 80 procent av verksamheten inom supply chain, berättar Peter Thyrén, affärsutvecklare på Elanders.

De viktigaste marknaderna utgörs av Kina, Singapore, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA, och de största kunderna är verksamma inom Automotive, Electronics, Fashion & Lifestyle, Industrial och Health Care & Life Science. I Sverige finns tryckverksamhet och en TPL-site på 14 000 kvm i Borås, med främst industriella kunder och e-handlare. Bland kunderna globalt finns välkända bil- och datortillverkare, men också en växande skara e-handlare. 

– Vi sysslar med snabb logistik, med korta ledtider och just in time-leveranser, eftersom vi har mycket komponenthantering för elektronik- och fordonsindustrin. E-handeln har också den typen av logistikbehov. Det är den kundkategori som växer mest just nu.

Hyr av Segro

Elanders dotterbolag ITG har sitt huvudsäte utanför München, där bolaget har omkring 120 000 kvm logistikyta och ett 100-tal kunder. Den nya anläggningen i Oberhausen ligger i närheten av Duisburg, Europas största dryport, och är strategiskt placerad i tyska Ruhr-området, nära hamnar med inkommande trafik från Asien, järnvägar, vägar och flygplatser

– Vi har haft en mindre logistikanläggning i samma område som det nya lagret, men expanderar nu på grund av ett växande intresse för TPL-lösningar från e-handeln här, berättar Peter Thyrén. 

ITG hyr lagret på 30 000 kvm av den brittiska fastighetsjätten Segro i Logistics Park Oberhausen. Lagret är nybyggt och utgör etapp 2 i parken, där Segro totalt kommer att ha 120 000 kvm yta när den pågående tredje etappen på 51 500 kvm är klar 2021. 

IBG hyr 30 000 kvm (t v) i Segro logistics park Oberhausen. När parken är fullt utbyggd 2021 kommer Segro ha 120 000 kvm logistikyta här. Foto Segro

– Den här uthyrningen understryker den dynamiska efterfrågan på logistikyta i Oberhausen, som blir en allt viktigare logistikhub, kommenterar Philipp Oevermann, logistikdirektör på Segro. 

Flera nordiska kunder

En av IBGs nya kunder i anläggningen är tyska e-handlaren Fashionette AG, som säljer designade handväskor, skor och accessoarer på nätet. I anläggningen kommer ITG att erbjuda sitt normala tjänsteutbud för kläder, accessoarer och skor. Utbudet innefattar olika typer av värdeadderande tjänster med allt från ångtunnlar och tumlare till specifika skräddartjänster.

– Vi har också flera nordiska e-handelsföretag som växer på den tyska marknaden och som förlagt sin logistik för Tyskland här hos oss. Ett av dem är Revolution Race, berättar Peter Thyrén. 

Det var i juli som Elanders, tillsammans med TPL-aktören E-logistik lanserade en returtjänst från anläggningen i Tyskland, som Revolutions Race använder. TPL-samarbetet i Tyskland fortsätter trots att Revolution Race vid årsskiftet flyttar sitt svenska lager till Dream Logistics i Borås.

Av Hilda Hultén