Evolv bygger 20 000 kvm i Enköping

Uppstickaren Evolv Property har på fem år byggt upp en fastighetsportfölj med ett 30-tal fastigheter, främst inom lager och logistik. Och nu står ett nytt storbygge på schemat; ett 20 000 kvm stort lager i Enköping, som ska stå klart 2022.

Av Hilda Hultén

Evolv Property grundades 2015 av Lars Axelsson och Viktor Tennström, och idag består fastighetsportföljen av ett trettiotal kommersiella fastigheter – med tyngdpunkt på lager och logistik – i Stockholm, Mälardalen och Östergötland. Portföljen utvecklas och ägs gemensamt med fastighetsinvesteraren Slättö, vilket ger finansiell stabilitet och muskler att växa. 

– Slättö var med oss tidigt och vi är tätt sammanflätade med dem, säger Viktor Tennström.

Bland annat har Evolv byggt en 4 300 kvm stor last mile-terminal åt Budbee i Brunna, som stod klar i juli.

– Det är ju ingen klassisk logistikfastighet, utan här handlar det om närlogistik. Det är ett häftigt hus, hela terminalen är byggd för budbilsdistribution, med en stor paketsorteringsanläggning, lasthus för inkommande långtradare på en kortsida och portar för budbilar på de övriga sidorna. Sen är det 3 000 kvadratmeter solceller på taket, vilket gör anläggningen självförsörjande på el, berättar Lars Axelsson.

Evolv Propertys grundare Viktor Tennström och Lars Axelsson. Foto Hilda Hultén

Nu inleder Evolv Property sitt första större utvecklingsprojekt; ett 20 000 kvm stort lager som man planerar att bygga i Enköping, på en byggklar tomt man köpte av Stendörren innan sommaren.

– Vi har redan en del fastigheter i Enköping och bra kontaktnät där. Sen är det en unikt bra tomt för logistik med jättebra skyltläge vid E18 vid den östra infarten till Enköping.

Planen är att fastigheten ska stå klar under 2022, men bygget startar inte helt på spekulation

– Vi kommer vänta tills vi har minst halva ytan uthyrd innan vi sätter spaden i jorden. Det kan bli en tagare till hela, men vi har ritat huset så att det går att dela på med ett fåtal hyresgäster.

För att hitta hyresgäster har de tagit Colliers till hjälp.

– Vi fick stort förtroende för deras strukturerade sätt att arbeta och kompetens inom logistikfastigheter. Det kändes som rätt partner till det här projektet, säger Lars Axelsson.

Av Hilda Hultén