Förra året stoppade Transportstyrelsen 23 utländska fartyg från att lämna svenska hamnar eftersom de bedömdes vara i så dåligt skick att sjövärdigheten äventyrades. Det är en markant ökning mot tidigare år. Även antalet brister ombord har skjutit i höjden.
När ett utländskt fartyg har brister som gör att säkerheten ombord inte längre kan garanteras kan Transportstyrelsens inspektörer belägga det med ett så kallat nyttjandeförbud. Det innebär att fartyget inte får lämna hamnen förrän bristerna är åtgärdade.
På två år har antalet nyttjandeförbud i Sverige mer än fördubblats, från 10 förbud 2022 till 23 under 2024. De aktuella fartygen är mestadels torrlastfartyg, men det förekommer också t ex tankfartyg med oljeprodukter eller gas i lasten.
– Trots att vi tyvärr har färre inspektörer och gör färre inspektioner hittar vi fler fartyg med allvarliga brister. Den här typen av fartyg har vi inte sett i våra svenska vatten tidigare, det är klart oroväckande, kommenterar Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.
Allvarliga säkerhetsbrister
Även antalet brister ombord på de utländska fartygen har ökat kraftigt under perioden. Det finns exempel på fartyg som fått nedslag på över 40 brister vid en och samma inspektion.
De vanligast förekommande bristerna som leder till nyttjandeförbud rör säkerhetskulturen ombord och kan ofta kopplas till ett bristande underhåll av fartyget. Andra återkommande brister rör brandskyddet, livräddningsutrustningen och arbets- och levnadsförhållandena ombord.
– Om ett sådant här fartyg hamnar i en nödsituation och vitala säkerhetssystem inte fungerar, så kan det leda till allvarliga skador på både djurlivet och miljön. Förutom att det vore farligt för besättningen ombord, kommenterar Jonas Bjelfvenstam.
Fartyg under olika flagg
Myndigheten tror att förklaringen till fartygens försämrade skick i Östersjöområdet ligger i ekonomin. Priserna på frakt har stigit under de senaste åren, vilket påverkar vilka flaggstater rederier väljer. Många fartyg går under så kallad bekvämlighetsflagg, med låga kostnader och begränsade säkerhetskontroller. Myndigheten ska nu undersöka om trenden är gemensam för hela EU.
– Vi vill öka kontrollen på de här fartygen och lastägarna behöver ställa krav på rederierna, så att de i sin tur väljer seriösa flaggstater. Då kommer också fartygen i dåligt skick att bli färre, kommenterar Jonas Bjelfvenstam.
Transportstyrelsen ser ingen koppling mellan ökningen av antalet nyttjandeförbud och den så kallade ryska skuggflottan.