Finland stöttar färjetrafiken med halv miljard

Finland ger motsvarande halv miljard kronor i stöd till sju färjelinjer för gods och passagerare på grund av coronakrisen. Viking Line, Tallink Silja, Eckerö Line och Wasa Line är de rederier som berörs.

– Åtgärderna för att förhindra spridningen av coronaviruset har i praktiken gjort slut på persontrafiken på passagerarbilfärjorna, kommenterar Tomi Lounema som är vd på finska Försörjningsberedskapscentralen.

Den finska “Försörjningsberedskapscentralen” ger stöd till sju passagerarfärjelinjer som trafikerar tre sträckningar. Beslutet gäller i tre månader till en början. De färjelinjer som stöttas är:

  • Åbo – Långnäs – Stockholm: Viking Line och Tallink Silja
  • Helsingfors – Tallinn: Eckerö Line och Tallink
  • Vasa – Umeå: Wasa Express

– Vi är tacksamma för det stöd vi får av försörjningsberedskapscentralen. Det gör det möjligt för oss att bibehålla en del av vår normala trafik, säger Viking Lines vd Jan Hanses i ett pressmeddelande.

Stödet som högst motsvarar omkring en halv miljard kronor eller 45 miljoner euro ska användas för att täcka skillnaden mellan fraktintäkterna och de intäkter som behövs för att trafiken ska vara ekonomiskt lönsam.