Finska Barona skaffar robotlager

Finska TPL-aktören Barona investerar i en Autostore i sitt TPL-lager i Vanda. Lösningen, som har 28 000 lådor och tio portar i en första fas, levereras av Swisslog och beräknas vara i drift i mars 2023. “Vi tittar redan på att skala upp anläggningen”, kommenterar Mikael Wahren på Barona.

Barona är ett tjänsteföretag med bred verksamhet inom outsourcing, bemanning och TPL-verksamhet för en rad olika branscher. Inom TPL-verksamheten ser Barona nu ett ökande behov av snabb och effektiv hantering av mindre sändningar för kundernas räkning, och investerar därför i en automationslösning i form av en Autostore.

Swisslogs Autostore-lösning för Barona. Illustration: Swisslog

– Vi tittar på att skala upp anläggningen och ta nästa steg redan innan de första 28 000 lådorna och tio portarna är i drift. Tillväxten är snabb och vår ambition är att vara en teknikledande TPL-aktör på den finska marknaden, kommenterar Mikael Wahren, projektledare för Baronas lagerautomation. 

Barona ingår i Bravedo-gruppen, en koncern som bildades 1999 och som idag består av fler än 30 företag, har verksamhet i 11 länder och omsätter drygt 670 miljoner Euro.

Bolagets lager i Vanda (Vantaa) togs i drift under 2022, och installationen av automationslösningen påbörjas i december 2022 och beräknas tas i drift i mars 2023. Valet av automationsleverantör stod till slut mellan två kandidater – där Swisslog till slut vann kontraktet.

– Det är ett stort ansvar och mycket hedrande att Barona har givit oss förtroende att få leverera deras Autostore-lösning. Vi ser fram emot ett långsiktigt och framgångsrikt samarbete, kommenterar Mikko Leppähaara, försäljningschef, Swisslog Finland.