Förarbrist hotar när YKB-kurser ställs in

De hårdare direktiven vid sammankomster gör att Sveriges Åkeriföretag nu ställer in alla yrkesförarkurser med omedelbar verkan. Beslutet kan göra att tusentals förare snart kan stå utan giltigt förarbevis.

Lagen säger att yrkesförare ska förnya sina yrkesförarbevis, YKB, var femte år, och enligt Sveriges Åkeriföretag riskerar tusentals yrkesförare inom kort att stå utan giltigt YKB, då man på grund av den ökade smittspridningen och regeringens skärpta direktiv om sammankomster med max 8 personer, nu beslutat att ställa in alla YKB-kurser med omedelbar verkan.

Ulric Långberg, Foto Sveriges Åkeriföretag

– Under rådande pandemi är det regeringens och Transportstyrelsens huvudvärk och uppgift att hitta en lösning för branschen vilket vi på Sveriges Åkeriföretag varit väldigt tydliga med, inte minst i de senaste tidens många samtal. Som läget är nu kommer åkeriföretagen att ställas inför beslutet att antingen börja ställa bilar eller att låta förare köra med ogiltigt YKB, kommenterar Ulric Långberg, Samhällspolitisk chef på Sveriges Åkeriföretag.

Sveriges Åkeriföretag börjar med att ställa in alla våra YKB-kurser fram till 24 december, samma tid som de stärkta restriktionerna. Vi följer löpande den utveckling som sker i samhället och förhåller oss till satta restriktioner. Organisationens andra fysiska kurser är sedan tidigare inställda. Ett stort antal förare riskerar nu att snart inte kunna utföra sina jobb lagligt, menar Ulric Långberg:

– Vi behöver få en lösning som gäller för hela 2021, och det nu direkt. Smittan kommer att påverka samhället till dess att ett vaccin finns tillgänglig för hela befolkningen.