Foria testar paketdistribution med el

Genom Biodriv Östs projekt “Transportutmaningen”, får åkare möjlighet att testa på att köra eldrivet. Först ut är Foria Åkeri, som under en vecka får testa en eldriven transportbil för sina paketleveranser i Nyköping.

– Det är väldigt roligt att kunna erbjuda företag som Foria möjligheten att testa fordon på el. Alla förnybara alternativ behövs i omställningen om vi ska nå målet om 70 procent minskade utsläpp till 2030 och där är el ett viktigt drivmedel, kommenterar Felix Ek, projektledare på Biodriv Öst.

Projektet “Transportutmaningen” har drivits av Biodriv Öst sedan 2018 med syfte att underlätta för privata företag att byta till mer hållbara drivmedel. Utöver att sprida information och kunskap genom seminarier och senaste året, webbinarier, har man t ex haft provkörningsevent hos Scania. Men från och med nu blir det möjligt för företag att få låna en eldriven lätt lastbil av Hedin bil under en vecka, för att testa hur det fungerar att köra på el.

– De får testa kostnadfritt en vecka, och behöver bara betala elkostnaden. Just nu finns 5–6 bilmodeller att välja mellan, men framöver kommer man även kunna testa att köra på gas. Vi har fokuserat på de fordon där det finns ett visst motstånd mot att pröva på, eftersom det fungerar annorlunda med tankning coh laddning, säger Felix Ek till Dagens Logistik.

Från vänster: Richard Isaksson, transportssäljare Hedin Bil, Tove Winiger, kommunikations- och hållbarhetschef Foria, Arto Niemi, driftchef Foria Åkeri, Pontus Eriksson, förare Foria Åkeri och Felix Ek, projektledare BioDriv Öst.

Först ut blir Foria som ser potential i att på sikt ställa om stora delar av distributionen till eldrift.

– Vi behöver använda flera olika tekniker och drivmedel för att ställa om till fossilfrihet. Länge var el inte ett alternativ för våra transporter, men nu ser utbudet av fordon helt annorlunda ut och vi ser över hur vi kan bidra till omställningen till miljövänliga transporter, kommenterar Arto Niemi, driftchef vid Foria Åkeri.

Under en vecka testar Foria Åkeri emissionsfria transporter i Nyköping. Med korta transportavstånd och lätta paket är förutsättningarna ideala. Faller testet väl ut kan Foria Åkeri successivt introducera transportbilar som drivs med el för hela paketdistributionen.

Transportutmaningen är ett projekt i sex län i Östra Mellansverige och Stockholmsregionen som finansieras av Biodriv Öst och Naturvårdsverket via Klimatklivet.