Ica-handlare missnöjda med e-handelsfokus

Förra veckan petades vd:n för Ica-handlarnas förbund, Fredrik Hägglund. Enligt Dagligvarunytt beror det bl a på missnöje med att Ica-koncernen tappar gentemot lågprisaktörer som Lidl och Willys och för mycket fokus på e-handel.

För en vecka sedan fick vd:n för Ica-handlarnas förbund gå på dagen, och orsaken är enligt tidiningen missnöje med hur Ica-koncernen står sig i konkurrensen med lågprisaktörer, samt att fokuset på att vinna e-handeln är för stort.

Icas huvudägare är Ica-handlarnas förbund, som består av de enskilda Ica-handlarna. Det finns en inneboende konflikt i organisationen kring vad en enskild handlare har att vinna på ökad e-handel, som Ica löst genom att e-handelkunder får kryssa i sin “fysiska butik” vid inköp. Ica-gruppen har gjort stora investeringar i e-handeln, till exempel i det stora automatiserade e-handelslager som nu byggs i Brunna.

Men missnöjet kokar nu i organisationen, enligt Dagligvarunytt – dels mot organsisationens e-handelsfokus, men framförallt för att man tappat mark i lågprissegmentet – till aktörer som Lidl och Willys.

– Vi tappar hela tiden till lågpris. Det är dags för Ica att agera, säger en handlare till Dagligvarunytt.