Ikea planerar logistikcentrum i Södertälje

Ikea undersöker möjligheten att etablera en distributionscentral för Stockholsmregionen i Stockholm Syd-området. Möbeljätten har tecknat en ettårig markoption med Södertälje kommun i området, där man kan bygga 41 000 kvm nytt lager.

– Tack vare avtalet kan vi nu genomföra en rad olika tekniska utredningar som krävs för att Ikea ska kunna fatta beslut om nästa steg, säger Hanna B Broman, CFM på Ikea Sverige.

Ikea undersöker nu möjligheten att bygga en ny distributionscentral i Södertälje. Behovet att öka lager- och logistikkapacitet i Stockholmsregionen är kopplat till att Ikea förändrar sitt sätt att möta kunderna: från stora varuhus till mindre dedikerade butiker och planeringsstudios.

– Tack vare nya butiksformat i och omkring Stockholm, flexibla planerings- och leveranstjänster fysiskt och digitalt, samt ett brett utbud av hållbara och prisvärda produkter möter vi idag våra kunder där de finns och när de önskar. Samtidigt ställer vår expansion ökade krav på såväl lager- som logistikkapacitet i regionen, kommenterar Hanna B Broman, Customer Fulfilment Manager på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

Ikea kan komma att etablera sig i Stockholm Syd. Foto Ikea.

Kan bygga 41 000 kvm lager

Mot den bakgrunden har möbeljätten och Södertälje kommun tecknat ett avtal som ger Ikea möjlighet att under ett drygt års tid undersöka möjligheten att bygga en helt ny distributionscentral i kommunen. Logistikcentret skulle dels fungera som lager, men även utgöra ett nav för transporter till och från Ikeas olika enheter runt om i Stockholmsregionen. 

Hanna B Broman. Foto Ikea.

– Tack vare avtalet kan vi nu genomföra en rad olika tekniska utredningar som krävs för att IKEA ska kunna fatta beslut om nästa steg, som antingen innebär att vi tecknar ett köpeavtal eller att vi tackar nej till möjligheten, kommenterar Hanna B Broman.  

Markområdet som IKEA nu har tillgång till är på 82 000 kvadratmeter i logistik- och industriområdet Stockholm syd, vilket innebär en möjlighet att bygga en distributionscentral på upp till 41 000 kvadratmeter.  

Nytt kundmöte

Ikea öppnade under 2021 två större planeringsstudios i Bromma och i Sickla där kunden  kan planera mer komplexa lösningar som kök, bad- och sovrum samt förvaring och få hjälp att hitta bästa sätt att transportera hem varorna.  

Till sommaren öppnar IKEA även sitt 8 000 kvadratmeter stora cityvaruhusi Gallerian. Cityvaruhuset innehåller inget tag-själv-lager, utan större artiklar kommer levereras direkt till kunder.  

Som del av expansionen i Stockholm investerar Ikea även i nuvarande varuhus i Kungens Kurva och Barkarby. Med satsningen i Stockholm kommer företaget att rekrytera 500 nya medarbetare i Stockholm under de närmsta åren. I den nya citybutiken i Gallerian kommer det arbeta runt 120 personer.