Instabee utvidgar terminalnätet

Nybildade Instabee satsar på egna terminaler med hållbarhet i fokus och har inför Black Week färdigställt tre anläggningar, som beställts av Budbee. Terminalerna, belägna i Malmö, Göteborg och Södertälje, hanterar nu paket från både Budbee och Instabox. “Vi ser redan nu att våra nätverk kompletterar varandra fint”, säger Ann Sonne, kommunikationsdirektör på Budbee.

Nyligen stod det klar att att Budbee och Instabox slogs samman för att bilda Instabee, i syfte att fortsätta transformationen av e-handelsleveranser och utmana traditionella aktörer i Europa. Under året har Budbee byggt fyra nya terminaler helt från grunden efter bolagets behov. Tre av dem har redan börjat användas, och en fjärde står klar inom kort. Terminalerna hanterar paket från både Budbees och Instabox kunder.

I Göteborgsområdet, i Härryda, står en drygt 5 000 kvm stor terminal färdig, i Almnäs, Södertälje har Budbee byggt en 5800 kvm stor terminal, utrustad med solpaneler. Terminalen i Södertälje, så väl som i Jönköping och Göteborg har byggts tillsammans med Evolv.

I Malmö har Budbee byggt en drygt 5 000 kvm stor terminal, utrustad med laddstolpar och solpaneler, tillsammans med Castellum och i Vaggeryd utanför Jönköping har Budbee byggt en ny 6 700 kvm stor terminal utrustad med solpaneler. Jönköpingsterminalen blir en central hubb för leveranser till samtliga marknader, men även en terminal för sista milens leverans i regionen.

Stor kapacitetshöjning

– Detta är helmoderna anläggningar med avancerade sorteringsmaskiner som är direktintegrerade med alla optimeringssystem. Dessa etableringar gör att vi kommer kunna hantera hundratusentals fler paket dagligen och möjliggör att vi kan leverera effektivt och snabbt, med mindre miljöpåverkan, till fler, kommenterar Pontus Håstlund, Nordic General Manager, Budbee.

Samtidigt har bygget av ytterligare en modern terminal påbörjats. I Pilängen i Örebro kommer en drygt 4000 kvm stor terminal att stå klar i juni 2023. Det sammanslagna nätverket tillgår nu både Budbees och Instabox terminaler, och den nya organisationen kommer framöver se hur resursutnyttjandet kan optimeras framöver.

– Vi kommer att se över hela infrastrukturen och poola resurser där det är möjligt och passar våra flöden. Vi ser redan nu att våra nätverk kompletterar varandra fint, säger Ann Sonne, kommunikationsdriektör på Budbee.