Jordskred svepte undan E6 – kommer ta månader att återställa

I helgen svepte ett jordskred undan flera hundra meter av E6:an vid Stenungsund. Trafikverket leder nu om trafiken och väntar sig stora köer. Arbetet med att återställa vägen kommer kommer ta flera månader.

Under natten till lördag sveptes flera hundra meter av E6:an åt sidan av ett jordskred utanför Stenungsund. Enligt Räddningstjänsten är det ett område på 500 meter i diameter vid ett industriområde som har drabbats, där både väg, fordon och byggnader svepts undan.

(Uppdaterat 29 sep:) Trafikverket vädjar till alla trafikanter att välja E45, väg 44 samt väg 678 efter skredet utanför Stenungsund. Detta är den rekommenderade omledningsvägen. Enligt Trafikverket kommer det ta lång tid att återställa vägen.

Drönarbilder från jordskredet. Foto Mikael Berglund.

– Det är för tidigt att säga exakt hur lång tid det kommer ta att reparera vägen, men det handlar om många månader. Det är ett väldigt omfattande arbete och kommer få stor påverkan på trafiken, berättade Jörgen Einarsson, direktör på Trafikverket Väst i en pressträff.

Polisen utreder brott

DN rapporterar att polisen inlett en förundersökning om misstänkt grov allmänfarlig ödeläggelse. I området har det pågått byggarbete för en kommande företagspark, där har det pågått sprängningar under längre tid. Skredet kan också ha orsakats av för stora mängder schaktmassor på sluttningen ovanför vägen. Det finns enligt experter mycket kvicklera i området, som kan komma i rörelse vid regn eller vibrationer.

Badhustorget Privatbostäder, som utvecklar parken, menar att det inte skett några sprängningar sista tiden och att man inte lagt större mängder schaktmassor än vad som är tillåtet.