Förändrad produktion, ökad andel e-handel och fler cirkulära flöden utmanar Kavats logistik, och i vår byter skoföretaget TPL-partner och flyttar logistiken från Kumla till Borås.
– Vår logistik förändras: vi har gått från egen produktion till enbart sourcing och B2C-flödet växer stadigt. Men vi tror att vi har hittat ett upplägg som med DFDS som passar vår väg framåt, berättar Oliver Cronstam på Kavat.

Skoföretaget Kavat grundades 1945 av Ragnar Karlsson i Kumla söder om Örebro, där huvudkontoret finns än idag.
– Vi är fortfarande ett familjedrivet företag, tre barnbarn är delägare och en av dem är aktiv operativt i företaget. Vi är omkring 15 personer på huvudkontoret, så det är en liten, tajt organisation, berättar Oliver Cronstam, supply chain manager på Kavat.
Som sådan har han ett brett arbetsfält.
– Eftersom vi bara är tre personer på logistikavdelningen så blir det allt från supply chain-frågor, sourcing och inköp till transporter och ansvar för lagerverksamheten.
Outsourcad produktion
Historiskt har skoföretaget haft tillverkning i Kumla, men successivt har produktionen flyttats till andra länder, och tagits över av underleverantörer.
– Kumla har en historia som Sveriges “skomecka”, men produktionen har successivt försvunnit utanför Sverige. Mycket flyttades runt millennieskiftet, förklarar Oliver Cronstam.
Den sista svenska produktionen lades ned för cirka tio år sedan. Fram till 2023 hade Kavat egen produktion i Bosnien via ett systerbolag, en verksamhet som nu sålts av.
– Då låg omkring 70 procent av tillverkningen i Bosnien, och resten i Östasien, Indien och Vietnam.
Idag är all produktion outsourcad, och 60 procent av produktionen finns i Asien och omkring 40 procent i Europa, främst Bosnien, Spanien och Portugal.
– Vi ser dels förändrade konsumenttrender, och ökade geopolitiska risker, och sen har vi en strategi där vi arbetar för att bredda produktfloran, snarare än att ha få skomodeller med stora volymer. Allt detta bidrog till att det blev logistikt att outsourca produktionen och lämna upplägget med en egen fabrik i Bosninen.

Viktig second hand-marknad
Kavat omsätter ca 70 miljoner SEK och de främsta marknaderna är Sverige och övriga Norden. Kavat har fyra fysiska butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och en outlet-butik i hemstaden Kumla. Man har även försäljning i Benelux, Schweiz, Tyskland och Österrike. Enligt Oliver Cronstam är bolaget marknadsledande inom barnskor i Sverige, och förutom nyförsäljning så är second hand en stor grej för Kavat.
– Vi står för kvalitet och våra skor har ett högt andrahandsvärde: tanken är att varje sko ska användas av minst tre barn. Man hittar många Kavat-skor på Tradera, som vi också har ett tajt samarbete med, och vi jobbar hårt med att utveckla våra cirkulära initiativ inom alla delar av bolaget.

Flyttar logistiken till DFDS
Med sourcad produktion, växande e-handel och ökad cirkularitet så blir logistiken också mer komplex, konstaterar han.
– För tio år sedan hade vi egen produktion och nästan alla volymer såldes via återförsäljare. Idag sourcar vi all produktion och 40 procent av försäljningen är B2C, med en växande andel e-handel, och det cirkulära som blir en allt viktigare del av affären.
De senaste tio åren har TPL-aktören Zymbios Logistics Contractor i Kumla skött Kavats centrallager. Men till våren går flyttar Kavat logistiken till DFDS lager i Borås.
– Vi gjorde en upphandling och landade i DFDS lösning. En anledning var att de har en kombination av pallställ och hyllor i lagret, vilket gör att man enkelt kan sätta upp ett effektivt plock för både återförsäljare och butik.
I Borås hanterar DFDS idag flera kunder inom retail, skönhetsprodukter och FMCG. Muhamed Ceric, ansvarig för kontraktslogistik på DFDS i Sverige, är nöjd att få Kavat som kund:
– Vi träffades faktiskt på Logistik & Transport-mässan 2023, sedan har det varit en dialog under ett år som lett fram till det här samarbetet. Det känns otroligt kul, Kavat är ett fint svenskt företag med lång tradition och som förälder är jag väl bekant med deras fantastiska barnskor.
Av Hilda Hultén