Lantmännen, Scan, Arla och LRF: Stärk livsmedelsberedskapen

 Tillsammans med Scan, Arla och LRF signerar Lantmännen i dag en debattartikel i Dagens industri i samband med att regeringen presenterade sin totalförsvarsproposition. De vill bl a öka Sveriges självförsörjningsgrad samt öka beredskapslagringen av insatsvaror och bygga upp strategiska omsättningslager av spannmål.

En förutsättning för att vi i Sverige ska ha tillräckligt att äta när krisen eller kriget kommer är att vi har en tillräckligt stor egen matproduktion i fredstid, skriver rapportförfattarna. Krig försämrar eller stoppar viktiga handelsvägar som är fundamentala för att den globala livsmedelsförsörjningen, som är beroende av att både mat och insatsvaror kan förflyttas, ska fungera. 

Sammanfattningsvis menar man:

  • Det svenska handelsunderskottet för livsmedel uppgår idag till nästan 80 miljarder kronor och växer för varje år. Redan små störningar i det internationella handelsflödet skulle riskera brist på livsmedel för såväl civilbefolkningen som för Försvarsmakten, vilket skulle innebära stora prövningar för landets förmåga att hantera kris eller krig. 
  • Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel ligger idag på ungefär 50 procent, att jämföra med t ex Finlands på 80 procent och Danmarks på 150 procent.
  • Utöver Sveriges idag alltför låga självförsörjningsgrad så är den livsmedelsproduktion som finns nästan helt beroende av insatsvaror från utlandet. Drivmedel, mineralgödsel, växtskyddsmedel, utsäde och fröer importeras i stor omfattning.

Det är inte bara krig som hotar vår förmåga att producera mat, utan även andra typer av kriser slår hårt mot den svenska matproduktionen. Klimatförändringar och extremväder såsom torka, översvämningar och stormar är sådana exempel. Såväl torksommaren 2018 som förra årets torka på försommaren och stora mängder regn på sensommaren och hösten illustrerar dessa fenomen.

För att öka Sveriges motståndskraft och uthållighet behöver vi därför omgående börja arbeta strategiskt med att:

  • Öka den svenska livsmedelsproduktionen. Ur beredskapssynpunkt är det viktigt att ha livsmedelsproduktion och en god försörjningsförmåga i hela landet.   
  • Börja beredskapslagra viktiga insatsvaror, särskilt sådana vi inte kan producera själva.
  • Få i gång en inhemsk produktion av de insatsvaror vi har goda förutsättningar att producera i Sverige, exempelvis växtnäring och biodrivmedel.
  • Bygg upp strategiska omsättningslager av spannmål. I Finland ökar man sina lager från sex till åtta och en halv månaders förbrukning och ifjol tog Norge beslut om att fylla beredskapslager med spannmål för första gången på 20 år.
  • Säkerhetsställa att den svenska livsmedelskedjan kommer vara prioriterad vad gäller tillgång till resurser som är nödvändiga för att upprätthålla livsmedelsproduktionen, som arbetskraft, el, transporter och infrastruktur.

Debattartikeln i sin helhet kan du läsa här.