Låt oss göra om det nästa år igen!

KRÖNIKA Tobias Jonasson gillar ritualer och traditioner – som att besöka logistikmässan Logistik & Transport.

Ur Dagens Logistik nr 4 2022 – nytt nummer ute nu!

I västkyrkan är mässan själva huvudgudstjänsten. I den östliga kyrkan kallas den eukaristin. Google skvallrar också om att den härstammar från brödsbrytelsen efter den sista måltiden. Mässans innebörd är däremot de olika protestantiska samfunden och katolska kyrkan oense om. Själv är jag dock helt överens med mig själv om såväl innebörden som betydelse av att delta. Logistik & Transport i Göteborg är en mässa, konferens men mest av allt en mötesplats jag gärna inte missar.

Pandemin höll oss ifrån varandra. Alla former av initiativ att träffas fysiskt i ett större sammanhang var helt uteslutna. En nödvändig åtgärd för att hålla nere smittspridningen, men också ett ingrepp som begränsat våra möjligheter att använda oss varandra för att skaffa oss erfarenheter och vinna nya kunskaper. Efter två års pandemiuppehåll var det därför befriande att under två dagar i början på november äntligen få träffas igen på mässan i Göteborg.

Spelreglerna är givna. Som utställare betalar du för att få visa upp dig och dina lösningar. Entrén för mässbesökaren är gratis, mot den uppoffring att du i din anmälan registrerar vem du är och hur du kan bli kontaktad. Deltagande på den parallella konferensen är inte gratis. Givetvis finns det bakomliggande kommersiella intressen till varför denna typ av mässor överhuvudtaget finns till. Föga förvånande är det ingen välgörenhetsverksamhet som arrangören Svenska Mässan utövar i ömkan för logistikens väl och ve. Snarare handlar det om att maximera intäkter och överskott. Spelar mindre roll, känner jag.  

Ovanan är fortfarande påtaglig. Handspriten hinner knappt dunsta mellan handskakningar och mer försiktiga fist bumps. Överallt nya och bekanta ansikten. En för egen del snudd på intakt årlig närvaro ända sedan studenttiden gör Logistik & Transport lika delar fyllt av kära återseenden som nya inspirerande bekantskaper. En mötesplats där gamla och nya logistikutövare kan ha både sociala och kompensutvecklande utbyten. Att träffas. Att utvecklas. Att växa – som individ och bransch.

Förhoppningsvis kan denna utveckling fortsätta och att fler inser betydelsen av att mötas

Det är såklart många som inte delar min uppfattning. Den elake kanske till och med tycker att jag verkar ha en osund inställning till något så banalt som en logistikmässa. Så är det säkert. Och det finns naturligtvis fler mötesplatser i branschen som kan fylla samma syfte. Som den göteborgare jag är gör den geografiska hemvisten för just Logistik & Transports förstås sitt.  

Logistik & Transport i Göteborg är över för den här gången. Enligt Svenska Mässan själva ökade antalet besökande i år jämfört med 2019, som var senaste tillfället före pandemin. Förhoppningsvis kan denna utveckling fortsätta och att fler inser betydelsen av att mötas. Till er som ännu inte insett detta; Dyk upp! Ni behövs! Och till alla er som var där; Låt oss göra om det nästa år igen!

Tobias Jonasson

Logistikkrönikör samt vd och koncernchef på Insitepart