“Jag är stolt över att vara norrlänning”

KRÖNIKA: Anders Sörqvist, logistikkonsult på iTid och aktiv i Logistikföreningen Plan region Norr, lyfter den hållbara omställningen och nyindustrialiseringen av norra Sverige, och slår ett slag för de många fördelar som Norrland har att erbjuda.

Krönika ur Planetern 4 2022, publicerad som en del av Dagens Logistik nummer 4 2022.

Som ingenjör tror jag på teknikutveckling. Jag tror på mänsklighetens förmåga att anpassa sig och jag tror att majoriteten av alla människor vill göra gott. Nu är det dessutom bråttom. 

Anders Sörqvist, konsult på iTid och eldsjäl i Plan region Norr. Foto: iTid

Vi är många här i norr som jobbar hårt lokalt för att driva den gröna omställningen globalt. Den pågår nu. Varje dag ser jag tydliga spår av de 1 000 miljarder kronor som investeras i norra Sverige. Vi bygger infrastruktur. Vi bygger nya fabriker, men vi ställer även om dagens fabriker. Det sker nu! 

Det är ingen slump att EU valt Kiruna som startplats för Sveriges ordförandeskap 2023. Det är här det händer. Det är vi i norr som går först. Vi är banbrytare som ska visa världen att det går att ställa om. För några år sedan togs beslutet att etablera Northvolt Ett i Skellefteå. Att personalförsörjningen skulle bli en utmaning var lätt att förutspå. Idag har tiden kommit ikapp och alla företag ser som sin största utmaning att hitta kompetens för utveckling.

Med förfäran ser jag att både lärare och vårdpersonal sugs in i industribolagen, samtidigt som de inflyttade ingenjörerna med spetskompetens önskar bra vård och skola för sina familjer. Vi behöver bli fler. Det pratas om 100 000 nya arbetstillfällen fram till år 2040!

Jag hoppas och tror att vi kan attrahera fler att flytta norrut.

Jag är själv född och uppvuxen i södra Sverige. Jag har lämnat Stockholm för många år sedan och längtar inte tillbaka. Jag minns trafik, buller och bilköer, samt det faktum att stan höll fast mig i sitt grepp. Nu ser jag så grymt stora fördelar med att bo här i norr. Vi har alla årstider. Vi har nära till allt, även till djur och natur. Här kan jag med lätthet ägna ena dagen i skidbacken, andra i längdspåret eller varför inte snöra på mig långfärdsskridskorna och höra hur isen sjunger i stället för att ta en lång promenad där snön knarrar under skorna.

Många har frågat mig hur jag kan trivas i mörkret. Det är inte många som förstår att det är ljuset som finns i norr. Det ljus som kommer när snön fallit eller när solen aldrig går ner. Det är ingen slump att amerikanska nyhetstidningen TIME har listat Skellefteå som en av världens 50 bästa platser 2022. De lyfter värmen i form av träet i Sara Kulturhus och matupplevelser i Michelinklass. De hyllar vårt fokus på hållbarhet med bland annat elbussar, Northvolt, och möjligheten att leva ett modernt liv i närhet till naturen.

Många har frågat mig hur jag kan trivas i mörkret. Det är inte många som förstår att det är ljuset som finns i norr.

Jag jobbar själv i ett norrländskt konsultföretag, iTid, där vi brinner för att ”skapa en framtid där vi bor”.  När iTid startades 2004, gick jag till jobbet för att öka lönsamheten hos våra kunder för att hindra utflyttning av produktion till låglöneländer. Då brann jag för att det skulle finnas jobb till barn och barnbarn.

Idag är kontexten annorlunda. Nu går jag till jobbet för att rädda världen.

Plan och Lean Forum anordnar nu en Norrlandskonferens den 9-10 februari, för att ni ska få uppleva det som händer, samt lära av oss och det vi vill dela med oss av. Jag vill att ni flyttar hit och tar er an utmaningen att rädda vintern medan ni också njuter av den.

Kom till Skellefteå i februari!

Varmt välkommen.

Anders Sörqvist, iTid, PLAN Norr

PS: Ta med skidorna, så visar jag er gärna de underbara spåren på Vitberget!