Från budbilschaufför till prisbelönad vd

Åsa Granlund är Västeråstjejen som gick från sommarjobb på logistikföretaget AA Logistik till vd – med en utbildning till logistikingenjör och flera roller i bolaget emellan. I november prisades hon för sitt ledarskap med Motivation.ses utmärkelse Årets VD. ”Jag tjatar mycket om tillsammans och premierar inte ”enmansshower”, säger hon.

Ur Dagens Logistik nr 4 2022 – nytt nummer ute nu!

AA Logistik har sin bakgrund som internlogistikbolag inom ABB-koncernen, men idag servar man 200 kunder i Västeråsregionen med TPL- och transporttjänster från sina idag 5 lager i Västerås. Åsa Granlund kom in i bolaget som sommarjobbande budbilschaufför 2007.

– Jag märkte direkt att det var ett bra företag, med trevliga kollegor och bra värderingar. Jag såg också att det fanns en stor potential till förbättringar, berättar Åsa Granlund som är född och uppvuxen i Västerås.

Budjobbet väckte intresset för branschen – så pass att hon valde att plugga till logistikingenjör efter studenten, samtidigt som hon fortsatte att jobba extra på AA Logistik. Även ex-jobbet gjordes inom företaget – där hon kartlagde fyllnadsgraden på företagets lastbilar.

Åsa Granlund tar emot pris som Årets vd. Foto AA Logistik.

– Jag kom fram till att vår paketdistribution inte var tillräckligt lönsam – då fyllnadsgraden var för låg vilket innebar att den delen i verksamheten senare fasades ut, berättar hon.

– Det har jag också lärt mig i jobbet, att ibland är det värt att satsa men man måste också kunna avveckla sånt som inte är bra vare sig för oss eller kunden.

Växande TPL-verksamhet

Idag är hon 34 år, och vd har hon varit sedan 2019, efter flera roller i bolaget. Under hennes år som vd har lönsamheten ökat, liksom omsättningen: 2021 omsatte bolaget 113 miljoner SEK, med 9,6 miljoner i vinst. 

– Vår TPL-verksamhet växer starkt, de senaste fem åren har den tredubblats. Vi strävar efter att ha så hög fyllnadsgrad som möjligt på våra lager och i bilarna – i vår bransch är det en fråga om överlevnad, säger hon.

I slutet av 2024 flyttar logistikföretaget, som idag har 55 anställda ganska jämnt fördelade mellan kontor, lager och transportverksamhet, in sitt nya 32 000 kvm, solcellsförsedda lager som Castellum bygger. 

AA-Logistik har en växande TPL-verksamhet, nästa år tas ett nytt, 32 000 kvm stort, solcellsförsett lager i drift, som byggs av Castellum.  Illustration Castellum. 

– I den nya fastigheten blir det jättestort fokus på att kunna leverera hållbar logistik och ännu bättre logistikprocesser. Vi hoppas även kunna “levla upp” i näringskedjan, och utföra en viss montering och kittning åt våra kunder.

Bland bolagets största kunder finns många industriföretag, bl a ABB, Alstom och Northvolt – med egna klimatmål som ska uppnås.

– Det roligaste med logistikbranschen är att det finns en så stor utvecklingspotential, och att vi kommit in i en väldigt spännande och nödvändig omställning. Vi är där industriföretagen var för ett tag sedan, det känns som att vi tar stora kliv och det finns mycket att göra – både vad gäller hållbarhet och digitalisering. Hos oss kallar vi det AA 2.0.

Stor omställning med eldrift

Bolaget har påbörjat sin klimatomställning: med egen energiproduktion och en helelektrisk flotta som mål.

– Vi ser det som en konkurrensfördel, våra kunder ställer ännu inte de här kraven på oss, men genom att gå längre än dem, tror vi att vi kommer vinna affärer, berättar hon.

En tung ellastbil är på plats sedan i våras och en lättare variant kommer i slutet av året, på sikt ska företagets samtliga 17 fordon bytas ut mot eldrivna.

I våras fick AA Logistik sin första eldrivna tunga lastbil, och på sikt sak samtliga 17 fordon bytas ut mot eldrivna. 
Foto AA-Logistik 

– Nästa år är målsättningen att investera i ytterligare 2-3 eldrivna fordon, berättar Åsa Granlund.   

Det är en stor omställning att byta till eldrift, berättar hon – dyrare, men framförallt är det mycket som är nytt.

– Vi är ju inte vana att räkna på det här, och fundera över laddning: vem ska äga den och räcker den till, säger hon. Det volatila elpriset är utmanande, men framförallt all osäkerhet som nu råder.

Bolaget har också moderniserat sina IT-system för transport- och lagerverksamheten för att matcha kundkraven.

– Digitalisering och kvalitetssäkring har varit ett av våra fokusområden, och vi har lyssnat på våra kunder om hur de vill att vi ska utveckla våra system för att det ska bli lättare för dem att jobba med oss.

Ingen är ensam stark

I november vann Åsa Granlund pris som Årets vd – en utmärkelse som ledarskapssajten motivation.se delar ut. I motiveringen märks ord som prestigelöst ledarskap, engagemang, lönsamhet och hållbarhet.

Åsa Granlund. Foto Attila Hollsén

– Priset är superhedrande för mig som person och har uppmärksammats av många, hela grejen har varit jätterolig, säger Åsa Granlund med eftertryck. 

Jag låtsas inte att jag kan saker utan frågar när jag inte vet

Och hon känner igen sig i motiveringen.

– Jo men det tycker jag. Jag har inget behov att hävda mig, jag vet hur viktiga mina medarbetare är och att ingen är ensam stark. Jag låtsas inte att jag kan saker utan frågar när jag inte vet. Jag strävar efter rätt man eller kvinna på rätt plats och att man ska må bra där man är för att annars kommer man inte göra sitt bästa på jobbet, säger hon.

– Jag är också glad att jag hann få barn innan jag klev på som vd och fick ansvar över fler människor, det tror jag gör mig till en bättre ledare.

Inom företaget satsar man mycket på utbildning och utveckling; 80 procent av ledningsgruppen består av medarbetare som gjort karriär inom bolaget.

– För oss är kompetensbristen den största utmaningen, särskilt vad gäller chaufförer – och då kan vi ändå erbjuda ett 7-16 jobb inom regionen. Att satsa på våra medarbetare och att synas är även ett sätt att locka folk till oss.

Av Klara Eriksson

Prismotivering Årets vd

”Årets VD för medelstora företag är en inkluderande och prestigelös ledare som har förmågan att låta medarbetarna växa och att lyfta alla genom sitt ledarskap. Pristagaren har med sin kunskap och sitt engagemang tagit företaget framåt med stormsteg och lyckats uppnå en lönsamhet som aldrig har varit bättre. Genom stora satsningar på hållbarhet och klimatsmarta lösningar har pristagaren sett till att företaget ligger i framkant i sin bransch. Årets VD för medelstora företag har visat att man kan uppnå goda resultat och samtidigt ta ett stort ansvar för människor, miljö och samhälle.”

Källa: Motivation.se