Kungsleden bygger nytt lager åt AA-logistik

Kungsleden bygger ett nytt lager på 32 000 kvm åt Västeråsföretaget AA Logistik, som servar industrikunderna i Västerås med omnejd med logistiktjänster. – Vi växer starkt och har svårt att pussla ihop det på de ytor vi har idag, säger Åsa Granlund, vd AA Logistik.

AA Logistik har sitt säte i industriområdet Finnslätten, Västerås, och servar industrierna där med framförallt lagrings- och transporttjänster.  Idag sitter man på 28 000 kvm logistikyta, som hyrs av bland annat Kungsleden, men tillväxten gör att det börjar bli trångt.

– Vi växer, och har vuxit otroligt mycket de senaste åren, vi pusslar med det fastighetsbestånd som finns, men det börjar bli svårt, särskilt för att få ihop den optimala logistikprocessen, säger AA Logistiks vd Åsa Granlund.

Åsa Granlund. Foto Privat.

Nu bygger Kungsleden en ny logistikfastighet på 32 000 kvm på Finnslätten åt bolaget, som ska stå klar 2024. Idag arbetar AA-logistik utifrån två fastigheter: en 18 000 kvm stor lagerfastighet på Finnslätten, och ett 10 000 kvm stort lager i Hacksta. Finnslätten-lagret lämnar man 2024, medan Hacksta-lagret kommer komplettera det 32 000 kvm stora lager som Kungsleden nu bygger.

– I den nya fastigheten blir det jättestort fokus på att kunna leverera hållbar logistik framöver, men även ännu bättre logistikprocesser utifrån våra kunders behov. Vi hoppas även kunna “levla upp” i näringskedjan, och utföra en viss montering och kitning åt våra kunder, det vill säga plocka ihop det antal produkter de behöver av olika kategorier hos oss, förklarar Åsa Granlund.

Logistikanläggningen på 32 000 kvm kommer till största del att bestå av lager (en del höglager med 24 meters takhöjd och resterande lager med 10 meters höjd), men till viss del även kontor.

Ny framåtblickande stadsdel

Området Finnslätten i Västerås ligger i nordöstra Västerås, norr om Norrleden. Totalt är projektområdet lika stort som hela Västerås innerstad. Redan idag är Finnslätten ett område där världsledande bolag som ABB, Alstom, Westinghoouse och Northvolt utvecklar framtidens produkter. Området ska enligt stadens vision under de kommande åren utvecklas till en mötesplats med en mix av företag, forskning, utbildning, service och boende – och AA Logistiks nya lager ska ses i sken av det:

– Det här är ett viktigt steg i den fortsatta utvecklingen av Vision Finnslätten. I framtiden vill vi minimera tunga transporter inom området och har därför strategiskt placerat AA Logistiks anläggning i anslutning till de stora trafiklederna. Att AA Logistik redan idag är vår hyresgäst och vill fortsätta utvecklas tillsammans med oss och hela Finnslätten är extra roligt, kommenterar Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Att bygga ett hållbart logistikcenter innebär bland annat att satsa på egen solenergi, som även ska ladda AA-logistiks fordonsflotta, som kommer transformeras mot eldrift de närmaste åren.

– Vi kommer köpa in ett eldrivet tungt fordon redan i år, och om tio år eller kanske tidigare kommer hela vår flotta på 15 fordon gå på el.

AA-Logistik har sin bakgrund bland ABB-bolagen, men friar i år 20 år som bolag under AA-bolagen.

Inflytt i den nya fastigheten beräknas till sommaren 2024 och hyresavtalet löper under 15 år. Kungsleden förvärvar marken från Västerås Stad.

Av Klara Eriksson