Visst, världsläget fortsätter att skaka och kraven på leveranskedjornas omställningsförmåga minskar knappast. Men det luktade ändå framtidsoptimism på årets Logistik och Transportmässa i Göteborg. ”Vi märker ett större intresse, även om världsläget fortfarande fördröjer många avslut, säger Ola Tholin, sales manager på SSI Schäfer.”

Nordens stora mässa för transport och logistikbranschen har i år haft fler besökare än någonsin, med 130 utställare och ett packat program på både öppna scenen och konferensdelen. Mässan präglades av en försiktig optimism, men också tydliga budskap om branschens utmaningar, nu och framöver.
En av talarna, Ole Andreas Hagen, näringspolitisk direktör vid NHO Logistikk og Transport, gav inte en särskilt munter bild när han trendspanade om läget för de globala försörjningskedjorna.
– Europa tappar i konkurrens mot Kina, och när det gäller innovation och att skapa nya produkter tappar vi mot USA. Två saker går inte att bortse från: ökade kostnader kommer, och en betydande osäkerhet – som kräver snabb omställningsförmåga – kommer, säger han.
Vändning för logistikfastigheter
Ute på mässgolvet var tongångarna betydligt mer optimistiska. Hos logistikfastighetsutvecklaren MG Development Sweden märks att efterfrågan på marknaden har kommit i gång igen efter några tuffa år.
– Det är fortfarande utmanade ekonomiska tider, men vi ser ett ökat sug efter logistikfastigheter; betydligt fler letar och sonderar terrängen. Under våren tror vi på fler fastighetstransaktioner, och vi ser framför allt en ökad efterfrågan på hyressidan, säger Pär Abrahamsson, commersial manager på MG Development.

Samtidigt påpekar han att mycket snack inte nödvändigtvis leder till verkstad. I alla fall inte i närtid.
– Många företag är fortfarande mer avvaktande och beslut skjuts på framtiden. Dessutom märker vi att det blivit svårare att ta lokala beslut i fastighetsfrågor i det läge som varit. Allt ska upp i organisationen och utredas, och det gör beslutstiden ännu längre, säger han.
Ökad riskbenägenhet
Business Region Göteborg ser tydliga tecken på en vändning i ekonomin, och därmed utvecklingen av stadens näringsliv. Senast i mitten av nästa år kommer vi märka av en ökad riskbenägenhet och fler företagsetableringar, tror Marcus Scoliége, gruppchef för FDI på Business Region Göteborg. Vad osäkerheten i världen innebär för leveranskedjor och godshantering, är dock fortfarande en öppen fråga.
– Det finns många frågetecken kring hur det geopolitiska läget påverkar flödet av gods i hamnar och på flygplatser. Läget efter USA:s presidentval väcker också många frågor, exempelvis om hållbarhetsarbetet nu kommer att stanna av. Men i så fall kan det även leda till möjligheter, och ett bra läge att satsa ännu mer på området, säger han.
SSI Schäfer har märkt mer drag på årets mässa – både i besökstryck och efterfrågan på lager- och logistiksystem.
– Vi har fått in många konkreta frågor och case. Och inte bara på helautomatiserade lösningar, de manuella och semimanuella delarna är också stora. Så vi märker ett större intresse, även om världsläget fortfarande fördröjer många avslut, säger Ola Tholin, sales manager på SSI Schäfer.



De tyngsta åren är över
På Eskilstuna Logistik summerar etableringschef Mikael Jonsson branschläget såhär:
– Jag tycker att det andas optimism i branschen. Efter några tunga år börjar nackarna resa sig igen, säger han, och påpekar att årets mässa är den bästa på många år – både när det gäller utställare och besökare.
Jan Nilsson, affärsansvarig för Logistik och Transportmässan, är mer än nöjd med årets mässa.
– Det är tredje året vi har ökat antalet utställare och sålt ut mässan flera månader i förväg. Besökstrycket är högt, i torsdags ökade vi antalet besökare med 20 procent jämfört med året innan. Det är tydligt vilken viktig mötesplats för branschen mässan är, säger han.
Av Ulrika Ernström