Logistik Överallt möter Fredrik Pamp

Podcasten “Logistik Överallt” är tillbaka med sin tredje säsong och i säsongspremiären gästas Tea Grbic och Åsa Leander av Fredrik Pamp, expert på läkemedelsdistribution och vd för Oriola Sverige.

Trycket på läkemedelsdistribution är stort och det har blivit tydligt hur stor roll logistiken faktiskt spelar för vår folkhälsa. Hur ser egentligen logistiken ut för svenska läkemedel? Höll läkemedlen på att ta slut under våren 2020 i Sverige? Och vem är ansvarig för distributionen av vaccinet för Covid-19? Bland annat dessa frågor diskuteras i senaste poddavsnittet av Logistik Överallt där Fredrik Pamp, vd på Oriola Sverige, gästar.

– Vi har 1450 apotek inklusive ett 100-tal sjukhusapotek som våra kunder. Alla de får leveranser av oss varje vardag, inom 24 timmar från att ordern har lagts är varorna där, säger Fredrik Pamp i podden.

Våren 2020 var omtumlande för många och i mars blev pandemin ett faktum. Hur märkte Oriola av effekterna?
– Det började komma in extremt mycket ordrar på kort tid. Vi förstod efter några veckor att det var någon form av hamstringseffekt, en nervös läggning i samhället som gjorde att man plockade ut sina läkemedel. Det stressade produktionen under en viss tid, men det kom tillbaka till normala rutiner relativt fort.

– Jag tycker det är viktigt att poängtera är att det aldrig fanns någon situation där läkemedlen höll på att ta slut, vi var aldrig nära det. Det fanns aldrig någon anledning till oro, och finns inte nu heller.

Hur funkar läkemedelsdistribution och hur ser flödet ut i Sverige?
– I Sverige har vi sedan gammalt något som heter enkanalsdistribution av läkemedel. Det innebär att ett läkemedelsbolag väljer en distributör för hela sitt sortiment. Det gör att man kan hålla ihop det och skapa effektivitet, säkerhet och stabila flöden.

I Sverige ansvarar regionerna för distributionen så att alla ska få sitt vaccin. Är det verkligen rätt upplägg?

– Det kommer ju ut vacciner, så det går ju bra. Men det är också nytt att varje region sätter upp sin egen lösning på egen hand. Där hade jag föredragit att vi hade satt oss ner och pratat med de som gör det till vardags; läkemedelsdistributörerna tillsammans med alla regioner och hittat en pragmatisk lösning ihop. Det tror jag hade varit mer effektivt, när det är viktigt och måste gå som snabbast.

Hela intervjun finns i avsnitt 17. Du hittar Logistik Överallt på instagram @logistikoverallt, på Linkedin @LogistikÖverallt och där poddar finns:

Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt