Logistik Överallt möter Paul Svensson: ”Logistik är det som skapar framgång”

Logistik finns överallt, även i köket. Idag slängs drygt 30 procent av de livsmedel som produceras, ett enormt resursslöseri, och i frågan om hur den siffran ska kunna minska har logistiken hamnat i fokus.

I säsongsavslutningen av ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av stjärnkocken Paul Svensson. Många känner igen honom som kock på TV, han själv beskriver sig som kock i grunden, planetskötare i hjärtat och logistiker i köket.

– Logistik är det som skapar framgång, kan man väl säga. Logistik och organisation hänger ihop väldigt mycket och ett kök är väldigt mycket logistik. Under en kväll är det nog mer logistik än det är matlagning många gånger. Att förflytta och förändra och sammanföra många olika komponenter på ett och samma ställe och göra det likadant varje gång, säger Paul i podden.

Utöver allt detta är Paul Svensson även restaurangägare, författare, hedersdoktor och föreläsare om hållbar matlagning.

Matsvinn är en fråga som ligger Paul Svensson varmt om hjärtat. Hur ser kopplingen mellan matsvinn och logistik ut?

– Man ser ju inte alla logistikfrågetecken i en vara. Om du ska odla en morot i Holland ska den genomgå så fasligt många led innan den hamnar i ditt kylskåp, och då är det ju egentligen inte de här 9.90:- du slänger i soporna utan du slänger alla de där leden i soporna. Det är vår uppgift att lyfta upp frågan, det är ett fruktansvärt resursslöseri med matsvinn.

Returfrågan är ett hett ämne inom e-handel, men även bland resturangköken:

– Idag kan man ju vända en pall med tomater på kajen för att en låda i den där pallen har blivit trasig på grund av frakten, på den nivån är det. Man ser inte X antal liter vatten och X antal människor som varit involverade. Vi måste vara mer närvarande i hur saker hänger ihop helt enkelt!

Men hur tänker Paul Svensson runt leveranserna till sina restauranger?

–  Vi försöker minska antalet leveranser per dag och ta bättre hand om råvarorna. Det har ju varit en kvalitetsfaktor förut att man kan få många leveranser samma dag av samma leverantör. Att man kan få en morgon- och en eftermiddagsleverans för att man inte ska behöva tänka, då behöver man inte planera. Så en bil ska åka med en knippe persilja från Årsta till Slussen för att inte jag tänkte till i början. Vi har försökt jobba åt andra hållet, med så få leveranser som möjligt, säger Paul Svensson i säsongens sista avsnitt av Logistik Överallt.

Podcasten är tillbaka med en andra säsong i höst med nya spännande ämnen och nya gäster. Håll utkik både här på dagenslogistik.se och på Logistik Överallts instagram @logistikoverallt.


Logistik Överallt finns på instagram @logistikoverallt och där poddar finns:
Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt