Lyckad uppstart för Bossas mentorsprogram

Uppstarten för Bossas mentorsprogram gick som en dans med två uppskattade frukostseminarier: ett i Göteborg och ett i Stockholm. För att inspirera åhörarna berättade Anna Persson, tidigare logistikchef på Lyko och sedan några dagar ny affärsutvecklingschef på Insitepart, om sin karriär och ledarskapsresa. ”Jag har lärt mig oerhört mycket av mansplainers” sa Anna Persson, med glimten i ögat.

I slutet av 2023 tog Hilda Hultén och Klara Eriksson initiativ till ett nytt kvinnligt logistiknätverk, under namnet Bossa. Nätverket har fått en rykande start och har idag över 30 företag som medlemmar och 500 kvinnor i nätverket. Nu startar Bossa även ett mentorsprogram tillsammans med företagsmedlemmen Insitepart, kompetens- och driftpartner inom logistik. I början av februari träffades ett sextiotal kvinnor i Stockholm och Göteborg för att inspireras och för att höra mer om programmet.  Hilda Hultén modererade och Frida Olsson, rekryteringschef på Insitepart och ansvarig för mentorsprogrammet hos Insitepart, berättade om det nya mentorsprogrammet.

Hilda och Frida introducerar mentorsprogrammet. Foto Klara Eriksson.

– Det händer jättemycket i världen, och vi i Sverige behöver all kompetens och allt kunnande vi kan få tag på för att hålla oss konkurrenskraftiga, och vi behöver hjälpas åt,. Jag tycker det är en fantastisk idé med ett mentorsprogram sa Frida Olsson, till de drygt 40 åhörarna i som träffades på Logicenters kontor i Stockholm den 6 februari.

– Jag har en bakgrund från idrotten, där man sätter mål för vad man vill, och hur man ska uppnå det. Det finns skäl till att vissa människor lyckas bättre än andra, och att vissa företag lyckas bättre än andra. Det är svårt att veta vart man är på väg utan ett hur, en plan, och här tror jag att mentorsprogrammet kan vara ett jättebra nätverk för det, fortsatte hon.

Ödmjukt ledarskap

Anna Persson, kvinnlig ledare med bakgrund inom industrin och som logistikchef på Lyko i Vansbro under 8 år, intervjuades av Hilda Hultén på temat ledarskap under mentorsfrukosten. Före Lyko hittades hon på ABB, där ett av hennes tidiga ansvarsområden var att sätta upp produktionsanläggningar i Indien och Kina.

– Jag tror att framförallt Indien var en crash course i ödmjukhet och prestigelöshet. För det som hände var att när jag, ganska ung, skulle åka till Indien för att jobba i en chefsposition, så sa hela teamet upp sig innan jag ens hunnit dit, berättade Anna Persson.

Orsaken förklarade hon, var att männen i teamet såg det som en ”oerhörd prestigeförlust” att arbeta under en kvinna – som dessutom var mycket yngre än dem.

– Jag tror nästan att det senare var värre än det tidigare. Det blev liksom en nedgradering av dem som individer.

Lösningen blev en ganska så ovanlig sådan: att en äldre, manlig ”marionettchef”: ”Anton, 69”,  en av Annas favoriter, fick vara chef utåt.

– Han fick var ”chef”, och jag fick göra jobbet. En klassisk orättvisa kanske, men då kunde alla slappna av och koncentrera sig på att göra ett bra jobb. Jag fick lära mig vad man kan vinna på att inte alltid gå i strid, utan att i stället gilla läget och hitta en väg.

Vilka misstag gör man gärna som ung ledare?

– Det jag gjorde var att tro att jag måste ha alla svar, och att det är vad folk förväntade sig. Att man måste vara perfekt, duktig på allt och alltid vara där. Det var stressenade och hämmande. Mitt råd till mig själv är och andra som är som jag är att i stället fråga dem du ska leda: Jag är mån om att vara en bra chef, vad har du för förväntningar på mig?

Ofta är personalens förväntningar mycket lägre och lättare att leva upp till, än de man ställer på sig själv, menar Anna Persson.

– Då vet man också vad man ska öva på och det kan man komma tillbaka till i samtal. Sitt inte själv och klura utan fråga folk.

Anna Persson är Insiteparts nya affärsutvekclingschef. Här i samtal med Hilda Hultén. Foto Klara Eriksson.

Nytt jobb för Anna

Anna Persson kliver nu på hos Insitepart – ett bolag hon valt för delvis för kollegorna – i den nya rollen ”affärsutvecklingschef”.

– Jag har hittat det sammanhang jag letat efter och kommer att göra mitt yttersta för att addera ytterligare en pusselbit till vårt arbete med våra partnerföretag. Logistikbranschen må vara en av jordens äldsta, men än finns det massor kvar att göra för att t ex minska vår miljöpåverkan, höja kvalitén i leveransupplevelse och minska slöseri i alla led och inte minst skapa en härlig miljö för alla kollegor i leveranskedjan.

Före dess var hon ansvarig för Lykos fleråriga automationsresa, i rollen som logistikchef.

– Den anläggningen är enligt mig den coolaste i Sverige, så har ni inte varit där – ring och fråga om ni inte får komma på besök! Jag är ganska stolt över att ha varit med på den resan.

Kvinnor – våga och nätverka

När det gäller de eventuella skillnader som generellt finns mellan kvinnor och män i arbetslivet, så vill hon att kvinnor ska våga mer, och inte tro att de behöver kunna allt för att sätta igång med något.

– Jag tycker att det är jobbigt att resonera kring skillnader mellan kvinnor och män men om vi ändå gör det för en stund, så är det alldeles för ofta som kvinnor tror att man måste kunna en massa för att börja med något, vilket gör att man är överkvalificerad för uppgifter man tar sig an och sedan kämpar man på själv och är duktig, säger hon.

– Män har rent generellt lättare att kasta sig in saker med attityden ”det här fixar jag”, ofta så gör de också det då de tar hjälp av andra.

Kvinnor behöver lära sig att använda sina nätverk, och inte göra allting själva. Foto Klara Eriksson.

Det händer att kvinnor anklagar män för att ”mansplaina”: att oombett bre ut sig om ett ämne. Det här är något för kvinnor att ta vara på, menar Anna Persson.

– Det fina med mansplaining är all information och kunskap man får. T ex kan mansplaining ofta ske när man inleder en relation med en leverantör eller en partner – som du sedan ska förhandla med i slutändan. Det här ger dig ett övertag i förhandlingen, så lär dig att lyssna och undvik att börja battla tillbaka. I alla möten kan du lära dig någonting av personen som står framför dig.

Kvinnor behöver lära sig att våga ta sig an uppgifter de inte har någon direkt erfarenhet av, och använda sig av sina nätverk för att lösa dem på ett bra sätt, menar Anna Persson.

– Men man kan ju inte vara hämta ut kunskaper från sitt nätverk, utan det gäller ju också att vara generös och hjälpa till tillbaka. Var rädd om kontakterna ni knyter här idag, var generös och då löser ni ta mig tusan allt, avslutade Anna Persson.

Är du kvinna i logistikbranschen, och intresserad av att vara med i Bossas mentorsprogram? Läs mer här och anmäl dig senast 21 februari.

Av Klara Eriksson