Mestergruppen blir Nowastes kund i Jönköping

Byggmaterialgruppen Mestergruppen med kedjorna XL-Bygg, Happy Homes och Colorama flyttar centrallagret till Nowastes nya anläggning på Stigamo i Jönköping. Sedan tidigare är det klart att Granngården hyr 13 000 kvm av den 33 000 kvm stora anläggningen.

För lite mer än tio år sedan blev Bolist den första externa kunden för det nystartade logistikföretaget Nowaste Logistics. Bolist är idag ett av bolagen som ingår i Mestergruppen, en sammanslutning av fria företagare i samverkan som också innefattar kedjorna XL-Bygg, Happy Homes och Colorama.

Nowaste har skött Mestergruppens logistik i Helsingborg sedan flera år tillbaka. Från och med 2025 kommer dock flera av bolagen inom gruppen att flytta med till Nowastes nya anläggning på Stigamo, som Catena bygger. Beslutet är strategiskt:

– I det nya moderna logistikcentret skapar vi en ännu bättre effektivitet samtidigt som vi till våra medlemmar skapar en ännu högre servicegrad och till lägre kostnader än branschen i övrigt. Denna investering skapar också en mer hållbar varuförsörjning ur flera perspektiv, kommenterar Kristian Reistadbakken, Varuförsörjningsdirektör Mestergruppen.

Omsätter 14 miljarder

Mestergruppen har ett av Sveriges största butiksnät med omkring 275 butiker inom byggmaterialhandeln och omkring 170 butiker inom färgfackhandeln. Den totala externa omsättningen låg förra året på cirka 14 miljarder kronor. I sortimentet finns olika byggvaror med allt från virke, dörrar, infästning, verktyg och färg. Det finns ett komplett sortiment för alla byggprojekt, oavsett om kunderna är byggentreprenörer, proffshantverkare eller hemmasnickare.

Nowaste och  Catena håller som bäst på att färdigställa den nya anläggningen på logistikområdet Stigamo söder om Jönköping. Den första kunden in i terminalen blir alltså Granngården där inflyttningen påbörjas efter sommaren.  Mestergruppen kommer att ha genomfört sin flytt fullt ut våren 2025. Verksamheten kommer sysselsätta dryga 100 medarbetare.

– Mestergruppens nya inriktning för logistiken sammanföll med vår nya satsning på en etablering i Jönköping. Så vi skiljs åt i Helsingborg men strålar samman igen i Jönköping. Affären blir än större i och med att den omfattar samtliga bolag i Mestergruppen, vilket känns minst sagt stimulerande. Att våra kunder förnyar och utökar avtalen med oss är ett fint kvitto på att vi är med och utvecklar deras affär. Hela poängen med att anlita ett tredjepartslogistikföretag är förstås att den totala affären ska må bättre av det; bli mer effektiv, ha smartare lösningar, vara mer hållbar, kommenterar Nowastes vd Johan Kallin.

Nowaste Logistics tar stora kliv in i framtiden under 2024. Det är inte bara i Jönköping det byggs nytt för nya kunder. På logistikposition Ramlösa utanför Helsingborg byggs det just nu tre nya terminaler med en standard som slår det mesta när det kommer till automation och hållbarhet. Där blir Nestlé Danmark den första kunden efter sensommaren.