“Norge ett u-land vad gäller hemleveranser”

Jonas Kolehmainen är en rutinerad e-handelslogistiker som bland annat stått vid rodret vid Sportamores lagerflytt från Spånga till Eskilstuna logistikpark – en flytt han beskrivit som ”ett helvetesprojekt”. Idag är han logistikchef på snus-ehandlaren Haypp Group och har precis uppgraderat deras logistik genom flytten till egna snuslagret i Albyberg, söder om Stockholm. 

Ur Dagens Logistik nr 1 2020

De senaste veckorna har stålhättorna varit på en hel del för Jonas Kolehmainen – Haypp har nämligen investerat i ett nytt lager på 3 200 kvm i Albyberg, nära Jordbro.

– Det är en splitterny fastighet, med conveyers som kör runt plastlådor där vi plockar ordrar i tre lager med hjälp av pick by light från flow racks och tre lagerhissar, en packmaskin som duktigt minimerar luften och en sorter, förklarar Jonas Kolehmainen. 
Lagret levererar ut drygt 80 000 ordrar i månaden till Sverige och Schweiz. Tidigare låg laget hos TPL-aktören Reach på Viared.
– Vi växte ur det, förr eller senare gör man det ju effektivare själv. Sen har vi en stor kundstock i Stockholmsregionen och ledtiderna blir kortare härifrån.
Hur gick flytten?
– Det är alltid tufft när allt är nytt, det är alltid några komponenter som visar sig vara måndagsexemplar som behöver bytas ut. Vi har kunnat leverera, men inte i den takt vi önskat. Men det är bara att informera om att det här kommer att bli bumpy – det är ingen idé att lura kunderna.

Växande snusmarknad

Jonas Kolehmainen började på Snusbolaget hösten 2018. Tillväxten var redan då enorm: 2018 ökade omsättningen med 65 procent. Sedan dess har man fortsatt växa – både organiskt och genom sammanslagningar, senast med konkurrenten Northerner för att skapa världens största återförsäljare av tobaksfritt snus under namnet Haypp Group. Bolaget omsatte nära en miljard SEK 2019. De tobaksfria nikotinpåsarna ”All white” faller inte under EUs snusförbud, vilket leder till spännande expansionsmöjligheter, och Haypp har nu lanserat tobaksfritt snus i de flesta EU-länder.
– Vi skjuter brett så får vi se vart det landar. Det är en helt ny produkt på många marknader, så det tar tid. Men senaste månaden har det tagit fart, t ex i Tyskland.

Haypps lager i Albyberg. Foto Klara Eriksson.

Konsolideringen av företag och snussajter som snusbolaget.se, snushjem.nu, northerner.com i Haypp Group har lämnat en brokig logistikapparat efter sig: man har samarbete med TPL-are i Norge, Malmö, Göteborg, Köpenhamn
och eget lager i Stockholm.
– Mitt jobb är att ständigt se över strukturen, och avgöra vilka lagerpunkter som ska försörja vilka marknader etc. Det är en utmaning när vi växer så mycket.
Som logistikchef har Jonas Kolehmainen en ovanligt bred roll med ansvar för allt från inköp till after sales, med kundtjänst, frakt och betallösningar.
– Det är inte så vanligt, men på något sätt sitter de här sakerna väldigt mycket ihop.

Snabbhet viktigt för snusare

Snus är liksom apoteksvaror eller skönhetsprodukter väl lämpade för e-handel: små med en närapå
obefintlig returgrad – utmaningarna logistiskt är hastighet och convenience. Där jobbar man med ständiga förbättringar: Att flytta lagret till Mälardalen där många av kunderna finns var första steget. För snusare, de är en kundgrupp som inte vill vänta på sin leverans.
– Hållbarhet är inte något som kunderna efterfrågar – vi gör ju saker ändå, men som jag upplever
det, är snabbheten det viktiga. Vi erbjuder samma dag-leveranser, eller till och med samma halvdagsleveranser, nästa steg är att sätta stopptider väldigt nära hämtning, berättar Jonas Kolehmainen.
Man jobbar med många fraktalternativ, bl a Budbee, Airmee och Instabox, som ständigt utökas.
– Vi har även en prenumerationstjänst som går med Postnords varubrev, som vi ska utveckla ytterligare. Vi utvecklar även leveranserna i andra länder, men det ser väldigt olika ut – Norge är t ex ett u-land när det gäller hemleveranstjänster, konstaterar Jonas Kolehmainen.

Klara Eriksson