Nytt mentorprogram för kvinnliga logistiker

Tillsammans med Insitepart kommer Dagens Logistiks kvinnliga logistiknätverk Bossa under våren att dra igång ett mentorprogram, där kvinnliga ledare och experter från logistikbranschen matchas ihop med kvinnor som är nya i branschen eller i ledarrollen. Förhoppningen är att programmet ska komma till nytta både för deltagarna och branschen. ”Mentorskap handlar ju om ett ömsesidigt utbyte där man lär av varandra” säger Frida Olsson på Insitepart.

Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i ledande roller, så även i logistikbranschen. Att vara logistiker kan också kännas ensamt i ett bolag där få andra har kunskap om ämnet, så att få dela erfarenheter med andra i en liknande yrkesroll kan vara ovärderligt. Att suget efter att nätverka och dela erfarenheter med andra kvinnor i branschen är stort, märks också på intresset för Bossa, som ett och ett halvt år efter starten nu har ca 600 kvinnor på utskickslistan för nätverkets aktiviteter, och närmare 30 företag som valt att gå med som företagsmedlemmar och sponsorer till nätverket under 2025.

– Det är otroligt att se hur grymma kvinnorna i vår bransch är på att nätverka! Stämningen och energin på träffarna är magisk, de som är med bjuder öppenhjärtigt på sina erfarenheter och på den senaste träffen i Norrköping var närmare 90 kvinnor. Bossa-träffarna har blivit höjdpunkter, som man ser fram emot hela året! Att nu utöka nätverket med ett mentorsprogram tillsammans med Insitepart känns som ett väldigt kul och naturligt steg att ta, och det är också något som medlemmarna i Bossa efterfrågat, säger Hilda Hultén.

Frida Olsson, Insitepart.

Startar Mentorsprogram med Insitepart

Mentorsprogrammet startar i februari 2025 och pågår året ut, och innebär att man träffas enskilt 4–6 gånger under året, varav minst 2 fysiska möten. Mentorer och adepter har möjlighet att träffas enskilt, och det kommer även att avsättas tid för mentorssamtal under Bossas nätverksträffar under året. Insitepart sköter matchningen av mentorer och adepter, och hjälper till med stöttning och struktur för mentorsprogrammet. 

Vi kommer att matcha mentorer och adepter utifrån erfarenhet, kompetens, roll och när det är möjligt även geografiskt

– Vi kommer att matcha mentorer och adepter utifrån erfarenhet, kompetens, roll och när det är möjligt även geografiskt. Vi hoppas verkligen att kvinnorna i branschen ska se nyttan i det här och vågar ta chansen att vara med. Tanken är ju inte att en mentor ska sitta och föreläsa och ha alla svaren, utan att det ska vara ett ömsesidigt utbyte där man delar erfarenheter och lär av varandra, med vägledning och stöttning av programmet, så att ramarna och förväntningarna blir tydliga, säger Frida Olsson, senior rekryteringskonsult och ansvarig för mentorsprogrammet på Inistepart.

I mentorsprogrammet ingår även deltagande på Bossas nätverksträffar med aktuella teman och inspirerande talare, där det finns möjlighet till nätverkande med andra deltagare.

Mentorsfrukost med Anna Persson

Mentorprogrammet har inga begränsningar eller krav på de sökande, mer än att man ska identifiera sig som ”kvinna i logisitkbranschen”. Programmet kommer inte heller nödvändigtvis att dela upp deltagarna i mentorer och adepter, utan para ihop kvinnor utifrån både erfarenhet/kompetens och önskade utvecklingsområden.

– Min erfarenhet är att kvinnor generellt kan ha en ”men inte ska väl jag”- mentalitet, så jag tror att om man känner sig berättigad att vara med i detta så är man förmodligen det också. Det kan ju också bli så att man bildar par där bägge deltagarna är mentorer åt varandra fast på olika områden, någon kanske är duktig på tredjepartslogistik medan en annan är erfaren inom marknad eller ledning till exempel, säger Hilda Hultén.

Anna Persson. Foto Lyko

Både Mentorer och Adepter får också en personlig kontaktperson på Insitepart, som hjälper till med kontinuerlig uppföljning och stöd under programmet. 

– Målet är att lyfta kompetensen i hela branschen. Att stötta och underlätta för kvinnor att bygga upp sina nätverk och sin kompetens tror vi är ett mycket bra sätt att göra det, säger Frida Olsson.

Som uppstart till mentorprogrammet så kommer Insitepart och Bossa att bjuda in till två kostnadsfria mentorsfrukostar: Den 5 /2 i Göteborg och den 6/2 i Stockholm, där Frida Olsson från Insitepart och Hilda Hultén från Bossa berättar mer om upplägget för programmet. Anna Persson, tidigare logistikchef på Lyko, berättar också om sina erfarenheter av ledarskap. 

Anmälan till mentorsprogrammet och till mentorsfrukosten öppnar under vecka 4 – håll utkik efter mer info på bossa.nu