Oriola redo för Covid-19-vaccinering

Distributören Oriola är redo att distribuera vaccin till Sveriges invånare. ”Låt oss inte krångla till det utan hålla oss till de normala flöden som vi vet fungerar.” säger Fredrik Pamp, affärsområdesdirektör för Oriola Sverige till Di.

Oriola, är ägare till Kronans Apotek och en stor aktör inom logistik och distribution av läkemedel, och där jobbas det just nu febrilt för att drygt 2 miljoner doser av influensavaccin ska nå ut till den svenska befolkningen. 

– Vi ansvarar för nästan hela vaccindistributionen i Sverige med ungefär 6.000 olika kunder, alltifrån vårdcentraler och regioner till militären. Vi levererar också direkt till Sveriges 1.400 apotek, även om dessa flöden inte är lika stora, säger Fredrik Pamp, affärsområdesdirektör för Oriola Sverige i en intervju med Dagens Industri.

Snart väntar den betydligt större utmaningen att distribuera coronavaccin, ett arbete som snart kan påbörjas. Oriolas logistikkedja för vacciner bygger på det som är gängse i dag, nämligen förvaring i plus 2 till 8 grader celsius och full spårbarhet med hjälp av QR-koder, enligt Di.

– Vi får leveranser från 150 ställen i Europa varje dag. Om ett vaccin tillverkas i Tyskland går det först till ett kyllager och därifrån med lastbil till vårt lager i Mölnlycke. Där packas det om i mindre förpackningar enligt regelverket GDP, Good Distribution Practice.

Distributionen måste göras av de som har erfarenhet

Fredrik Pamp riktar i intervjun en vädjan till de som planerar för vaccinationen.

– Låt oss inte krångla till det utan hålla oss till de normala flöden som vi vet fungerar.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som ansvarar för distributionen av vaccinet till en plats per region och därefter är det regionerna som ansvarar för att vaccinet distribueras, och vid behov mellanlagras, ut till vaccinatörerna. 

– Vi har för avsikt att delta i en upphandling om centrallagring men den är inte utskickad ännu. Samtidigt är vi oroliga för det faktum att varje region själva ska lösa distributionen. Det är komplext, vaccinet är dyrt och det kommer att vara en bristvara under lång tid. Distributionen måste göras av de som har erfarenhet, säger Fredrik Pamp som tillägger att Oriola är i diskussion med fem regioner just nu.

Oriola: Grundat 2006 med huvudkontor i Esbo, Finland. Omsättning 1,7 mdr euro, 4300 anställda.