Paulig går över till biobränsle för sjötransporter

Livsmedelsföretaget Paulig etablerar flera partnerskap med logistikleverantörer för att gå över till biobränsle för sjötransporter av råkaffe och kryddor. Initiativet minskar företagets utsläpp från sjöfrakt med 90 procent och sparar ca 10 000 ton koldioxid per år, enligt massbalansprincipen.

Råkaffe och kryddor utgör cirka 80 procent av Pauligs inkommande leveranser, varav över 50 procent består av råkaffe från Latinamerika. Dessa sjötransporter ska nu bli mer hållbara genom biobränsle. Alla fartyg kommer inte att drivas fysiskt med biobränsle, men företaget kommer köpa motsvarande mängd enligt massbalansprincipen.

Satsningen beräknas minska utsläppen från företagets sjötransporter med 90 procent och ca 10 000 ton koldioxid per år.

– Hållbarhet handlar inte bara om vad vi producerar, utan också om hur vi hanterar våra inkommande och utgående transporter. Genom att vidta dessa åtgärder för att minska utsläppen från vår logistik säkerställer vi att våra produkter inte bara smakar gott, utan också gör gott. Investeringen i dessa viktiga partnerskap speglar vårt långsiktiga engagemang för att minska vår klimatpåverkan, kommenterar Thomas Panteli, SVP Supply Chain & Sourcing på Paulig.

Partnerskapen inom sjötransporter stöds av företagets klimatfond som inrättades 2023 och idag har ett värde på 2,5 miljoner euro. Klimatfonden syftar till att påskynda utsläppsminskningar i företagets värdekedja med fokus på projekt inom vete och kaffe, logistik och den egna verksamheten. I höstas ingick företaget avtal med Einride för elektrifierade lastbilstransporter i Sverige.

– Övergången till mer hållbara sjötransporter är mer än en logistisk förbättring – det är ett konkret steg som visar vårt tydliga åtagande att vara en ledare inom hållbarhet och utveckla nya lösningar tillsammans med våra partners. Genom att minska utsläppen i hela värdekedjan säkerställer vi att hållbarhet genomsyrar varje kopp kaffe och varje nypa krydda som vi levererar till våra kunder över hela världen, kommenterar Salla Sulasuo, hållbarhetsdirektör på Paulig.