Peter Hesslin om Black Week “Jag känner mig extremt trygg just nu”

Idag under Black Friday, sänder Postnord live från terminaler och TPL-lager över Sverige. Hititlls har rekordvolymer hanterats på Postnords terminaler: 800 000 paket mer än förra året.

– Det här året har varit lite speciellt då vi har varit tvunget att justera många av planerna de senaste veckorna då smittspridningen tagit fart, sa Mathias Olsson, chef Retail Postnord, under Postnords livesändning från verksamheten på Black Friday.

Arne Andersson, Mathias Olsson och Ove Eriksson.

Varje år förbereder sig Postnord, liksom alla andra paketleverantörer, för Black Friday och julhandeln genom att öka kapaciteten i hela nätverket med extra personal, utökade arbetstider, fler servicepunkter etc.

– Vi har haft höga volymer redan sedan i tisdags, det känns mer utdraget och det är svårare i år att förutspå och göra prognoser, berättade Ove Eriksson, retailområdeschef, Postnord.

Statistik från Klarna som kom nu på morgonen visar att Black Friday fick en rivstart. Försäljningen under dygnets första timme ökade med 817% jämfört med en genomsnittlig dag.

Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord kom med siffror på flödena under veckan, men menade också att läget är helt under kontroll.

– Jag känner mig extremt trygg just nu, jag följer volymerna på dagsbasis, och vi har haft skyhöga volymer den här veckan. Den här veckan hittills, har vi kört 800 000 fler paket än förra året. Och vår produktion har lyckats processa detta i tid, sa Peter Hesslin.

Pandemin har dock gett den gamla postjätten ytterligare en knuff framåt i utvecklingen.

– Den har gjort att vi har behövt snabba på utvecklingen, förbättrat det digitala mötet med boxar, leveransalternativ etc. Det som kanske är positivt är att vi varit tvugna att med rekordfart flytta fram positionerna.

Ombud med på länk

Postnord-ombudet Thomas Axell på Hemköp i Torslanda var även han med på länk, och pekade på att konsumenterna är om något mer försiktiga än de var under vårens covid-våg.

Thomas Axell. Foto DL.

– De är oroade. Nu vill man klara den andra vågen i väntan på vaccinet, och försiktighetsåtgärderna har ökat. Vi gör allt vi kan, har ökat väntytorna, och från och med idag kan man stå och köa utanför butiken genom att vi installerat en nummerdisplay, berättade Thomas Axell, som utökat ombudverksamheten kontinuerligt den senaste tiden.

– För att klara det här så har vi förberett oss rejält, t ex har vi byggt ut vårt postrum för tredje gången, senast med 12 kvm.

Och julhandeln är på intet sätt över – volymerna kommer ligga stadigt högt nästa vecka och Postnord gav medskicket både till konsumenter och e-handlare att hämta ut och att pusha för att hämta ut vid lämpliga tider – helst direkt när smset om att paketet går att hämta kommer.

Av Klara Eriksson