Podd: Logistik Överallt möter Anna Alexandersson

I avsnitt 21 av podcasten ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av energiexperten Anna Alexandersson. Avsnittet lyfter omställningen till en fossilfri logistiksektor, med fokus på vätgas. ”Om man ska bygga rena, hållbara system hamnar man i vätgas på ett eller annat sätt”.

Vätgas har blivit ännu mer omtalat på sistone – inte minst när det pratas om omställningen till framtidens transportsystem. Men vad är vätgas och hur kan den appliceras på transportsektorn? I avsnittet gästar vätgasexperten Anna Alexandersson, enhetschef på RISE inom Energiomvandling och ansvarig för arbetet inom vätgasteknikområdet.

– Vätgas är det lättaste grundämnet i det periodiska systemet och det finns inte i så stor mängd naturligt, så det behöver vi framställa. Det kan göras på många olika sätt, till exempel kan man utgå från vindkraft under perioder när elnätet inte kan ta emot mer producerad el. Då är den kapaciteten perfekt att använda till vätgastillverkning istället för att stänga av vindkraftverken, säger Anna Alexandersson i podden.

Med hjälp av vätgas kan alltså energi från till exempel sol och vind lagras, transporteras och tillhandahållas. Genom att sedan använda vätgas tillsammans med bränslecellsteknik kan fordon drivas, där det enda utsläppet är vatten.

Vilken roll kan vätgasen spela när det gäller att fasa ut fossila bränslen?
– Den spelar en jättestor roll! Men det viktiga är att tänka på att det är ett helt system med många olika delar. Om man ska bygga rena, hållbara system hamnar man i vätgas på ett eller annat sätt. Det konkurrerar inte med elbilar, utan det kompletterar el eller till exempel biogas, säger Anna i podden.

Varför är omställningen för fossilfrihet viktig just inom transportsektorn och hur kan vätgasen bidra?
– Den spelar en viktig roll i elektrifieringen av transportsektorn och det är ett sätt att få i princip emissionsfri transport, där emissionen man har är vattenånga. Man kan skapa längre räckvidd, man kan tanka snabbare och man kan använda tekniken på större fordon,

Till sist, vilka företag tror du kommer ha svårt att överleva framöver?
– Det är en hygienfaktor att vara hållbar nu, så om man jobbar med transport är det elektrifiering som gäller på ett eller annat sätt framåt. Det är det som kommer nu och det måste man ställa om till om man ska överleva, avslutar Anna.

Hela intervjun finns i avsnitt 21. Du hittar Logistik Överallt på instagram @logistikoverallt, på Linkedin @LogistikÖverallt och där poddar finns:

Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt