Posttjänsterna i Sverige måste stärkas så att de klarar av sabotage, elavbrott och andra allvarliga störningar. Regeringen föreslår därför att postoperatörerna får statligt stöd för att bygga upp en ökad motståndskraft. Det framgår av PM:et ”Ett statligt stöd för driftsäkra och robusta posttjänster”.
I dag saknar Post- och Telestyrelsen, PTS, möjlighet att ge statligt stöd till åtgärder som gör brev- och pakettjänster mer motståndskraftiga inför till exempel drivmedelsbrist, elavbrott och allvarligare störningar i el- väg- och järnvägsnäten. Eftersom distribution av brev och paket är en fortsatt viktig samhällsfunktion, i synnerhet vid tider av höjd beredskap, vill regeringen öppna upp för en sådan möjlighet.
Till saken hör att PTS under 20-talet har kunnat rapportera att motståndskraften, eller robustheten som det kallas i myndigheternas dokument, behöver öka. Särskilt har myndigheten lyft behovet av reservkraft till postterminaler och reservdrivmedel till postbilar. Utifrån PTS analyser konstaterar regeringen att uthålligheten på området bör öka.
Möjlighet för transportörer att söka pengar
Redan i dag finansierar PTS projekt som stärker infrastrukturen för elektroniska kommunikationer inför kriser och svåra situationer. Företag får alltså statligt stöd för att skapa en motståndskraftig elektronisk kommunikation, men inte ett motsvarande stöd när det gäller brev, försändelser och paket. Med regeringens förslag blir det alltså möjligt för företag att söka pengar för att även stärka och skydda posttjänster.
Regeringen konstaterar i sitt PM att marknaden inte har kunnat uppfylla behovet av att se till att viktiga postförsändelser kommer fram i tider av kris och höjd beredskap, och att någon förändring inte heller är att räkna med. Eftersom det samtidigt är av allmänt ekonomiskt intresse att tjänsterna fungerar blir EU:s undantagsregler för statligt stöd tillämpliga, och förändringarna kan börja gälla redan den 1 april nästa år.
Regeringen har gått på PTS linje om att det för närvarande är mest ändamålsenligt att postoperatörerna själva bedömer vilka åtgärder som är bäst lämpade att vidta, för att därefter söka stöd hos PTS. Alternativet skulle vara att upphandla eller bygga upp en fullständig beredskapsposttjänst som motsvarar totalförsvarets behov, men detta bedömer både PTS och regeringen som sämre, inte minst för att det ännu saknas en grundlig behovsinventering.
Av Rickard Jakbo
Faktaruta: Större postoperatörer i fokus för stödet
Förslaget gick ut på remiss den 29 oktober. Stödet föreslås vända sig till det fåtal nationella postoperatörer som kan erbjuda relevanta tjänster ur ett totalförsvars- och krisberedskapsperspektiv. Regeringen föreslår att förordningen träder i kraft den 1 april 2025, och att stödet blir möjligt att söka från och med detta datum.
Läs mer: Nya villkor för Postnord – leveranserna ska fungera under krig