Power utökar automationen

Elektronikjätten Power har nästan 268 butiker fördelat på fyra nordiska länder, efter förvärvet av Mediamarkt. Nu utökar man sin Autostore på lagret i Skillingaryd, Vaggeryds kommun, och möter därmed det ökade kapacitetsbehovet. “Våra medarbetare får en bättre arbetsmiljö och vi kan lägga tiden på det som är värdeskapande för kunden”, säger Caspar Ödeen, Power.

Norska Power gör återtåg på den svenska marknaden genom köpet av Mediamarkts svenska butiker och deras lager- och logistiklösning hänger med för att möta de nya förutsättningarna. Redan förra våren beställdes en utökning av automationen, som är kopplad till en förväntad tillväxtökning via etablering i Sverige men även en organisk tillväxt i dom andra länderna.

Fördubblad automation

Powers nuvarande automationslösning av typen Autostore byggdes 2017, men inlagringsportarna har byggts om och ut sedan dess. I dag har lösningen drygt 46 000 lådor, 54 robotar och 13 portar på lagret i Vaggeryd och nu gör man plats för ytterligare 40 000 lådor, där man installerar 10 000 initialt samt 24 nya R5-robotar, 7 nya conveyor & carousel portar och en plocktunnel, som levereras av Element Logic. Därmed har man i princip full automation, från att ordern kommer in till att ordern går i väg, med undantag för den manuella plockprocessen.

– Under de senaste sex åren har Power satsat på automation och digitalisering av våra processer. Utöver Autostore så har även kringutrustning legat i fokus för kartongresning, förslutning och etikettering. En robot för pallbyggning har investerats i men det hade inte varit möjligt utan Autostores effektivitet och skalbarhet som gör att automationen kan växa i takt med organisationen. All satsning som vi gör i samarbete med Element Logic innebär att våra medarbetare kan få en bättre arbetsmiljö och vi kan lägga tiden på det som är värdeskapande för kunden, säger Casper Ödeen, Development Manager på Power, i ett pressmeddelande.

– Power är en kund som ligger långt fram i sina automationsval. De var tidiga med Autostore och här i Skillingaryd har man valt att satsa på utökad automation för att vara effektiva, säkra en starkare leverans till sina kunder samtidigt som man får en förbättrad ergonomi, säger David Olsson, Account Manager på Element Logic, Sweden.

Powers utbyggda Autostore-anläggning beräknas vara klar 1 april och i full drift i maj 2023.