Sandvik investerar i leverantör av AI-optimering av produktionsflöden

Sandvik har förvärvat en minoritetsandel av det amerikanska privatägda mjukvarubolaget Oqton, en ledande leverantör av AI-lösningar inom tillverkningsindustrin som hjälper kunderna att planera, optimera och automatisera sina produktionsflöden.

− Den här investeringen är i linje med vår strategi att bredda vårt erbjudande inom digitala tillverkningslösningar. Vi ser fram emot att samarbeta med Oqton för att ytterligare bredda vårt produktivitetserbjudande till kund, genom att utveckla nya produkter som kombinerar Sandviks gedigna expertis inom tillverkning med Oqton’s AI-drivna plattform för tillverkningsindustrin, kommenterar Stefan Widing, vd och koncernchef på Sandvik.

Oqton tillhandahåller en molnbaserad plattform som lagrar och kopplar ihop data genom hela produktionskedjan, från design till produktion och logistik. Deras öppna och agnostiska, molnbaserade plattform hjälper kunderna att driva agila produktionsenheter och hantera komplexa produktmixer, med lägre lagernivåer och förenklad leveranskedja som följd.

− Oqton’s lösning bidrar till ökad effektivitet och automatisering inom tillverkningsindustrin. Vi är övertygade om att vårt samarbete med Oqton kommer att innebära fler möjligheter att identifiera ineffektivitet och förbättra produktiviteten längs med hela tillverkningskedjan. Vi delar en gemensam ambition att automatisera arbetsflöden och göra våra kunder mer effektiva, kommenterar Mathias Johansson, chef för Design & Planning Automation inom Sandvik Manufacturing Solutions.

San Francisco-baserade Oqton grundades 2017, har cirka 60 medarbetare och tre R&D center i Belgien, Danmark och Kina.

Samarbetet med Oqton kommer att drivas av divisionen Design & Planning Automation inom Sandvik Manufacturing Solutions, som ingår i affärsområdet Sandvik Manufacturing and Machining Solutions. Parterna har kommit överens om att inte uppge köpeskillingen.