TPL-kamp på växande Landvetter

Landvetters logistikpark byggs nu ut i snabb takt. Foto Postnord.

I Landvetters logistikpark byggs nu tre nya lager, där Postnords TPLs lager på 46 000 kvm, klart 2020, är det största. Postnords nya lager blir granne med konkurrenten Schenker Logistics lager på 50 000 kvm, som dragits med stora kundavhopp senaste åren. Men nu ska nya kunder vara på väg in även där.

I höstas sålde Swedavia sin hälften-andel i Landvetter Logistikpark till Bockasjö, som nu bygger färdigt parken på egen hand. Störst blir Postnord TPLs nya, 46 000 kvm stora lager som ska stå helt klart efter sommaren.

Lagret är i princip fyllt, enligt Mårten Koschko, affärsutvecklingschef och regionchef för Västsverige på Postnord TPL, som är Sveriges största TPL-aktör och som tycks gå som tåget. Förutom etableringen i Landvetter färdigställs ett 30 000 kvm stort TPL-lager i Helsingborg i början av året och därefter har bolaget omkring 700 000 kvm lager i Sverige.

I grannfastigheten där konkurrenten Schenker Logistics huserar är det däremot glesare på hyllorna. Sedan Intersport flyttade sin logistik till Nässjö 2018 och Fristads påbörjat sin flytt av logistiken till ett eget, 22 000 kvm stort lager i Borås 2019, finns ytor kvar att fylla i den 50 000 kvm stora fastigheten. 

Vi säljer på för fullt, det finns fortfarande ytor kvar att sälja men inga onormalt stora tomytor, Fristads har fortfarande kvar en del verksamhet och vi har fått in ett par nya kunder, säger Anders Holmberg, affärsutvecklingschef på Schenker Logistics i Sverige. 

Anders Holmberg, Foto Schenker Logistics

En kund som blev klar i december är klädmärket Morris Stockholm, som flyttar sin logistik till Landvetter från Borås, där bolagets huvudkontor finns. 

Vi har ytterligare en stor kund till på väg in, men jag kan inte säga vem det är riktigt än, säger Anders Holmberg.