Stihl öppnar nytt centrallager i Tyskland

Tyska familjeföretaget och motorsågstillverkaren Stihl öppnar nytt centrallager i Völklingen, Tyskland. TPL:aren Hellman Worldwide Logistics kommer drifta det nya högteknologiska lagret på 58 000 kvm.

Under måndagen den 14 november slog motorsågstillverkaren Stihl upp portarna till sitt nya, högteknologiska centrallager i Völklingen, Tyskland. För det tyska familjeföretaget innebär den totala storleken på 58 000 kvm utökad lagerkapacitet, och samtidigt en förbättring av koncernens logistiska effektivitet och snabbhet.

Det nya lagret förvarar och distribuerar de batteridrivna produkter och verktyg som tillverkas i fabriken i Tirol, som sedermera levereras till alla dotterbolag och auktoriserade återförsäljare. De första leveranserna skedde genom Völklingen redan i augusti 2022, och i januari 2023 ska centrallagret vara i full drift.

– Med centrallagret i Völklingen eliminerar vi inte bara befintliga och förutsebara kapacitetsflaskhalsar, utan positionerar oss också optimalt för tillväxt, särskilt inom batterisegmentet, kommenterar Nikolas Stihl, Chairman of the STIHL Advisory Board and Supervisory Board och fortsätter:

– En aktör kan bara förbli marknadsledare i vår bransch om snabbhet och kostnadseffektivitet inom logistiken är internationellt konkurrenskraftig i det långa loppet.

Möjliggör framtida expansion

Nikolas Stihl (i mitten) inviger Stihl nya centrallager i Völklingen tillsammans med representanter från Stihl och Hellmann. Foto Stihl.

Den totala arean på 58 000 kvm inkluderar även 3 000 kvm entresol och 1 600 kvm kontorsutrymme. Lagret är utrustat med modern lager- och plockteknologi, som exempelvis smartklockor med lagernivåer och instruktioner, vilka ersätter den klassiska handhållna skannern. Dessutom gör kombinationen av smarta lösningar, så som smalgångs- och bredgångsförvaring, att anläggningen är optimalt anpassad till det gods som lagras.

Stihl ska investera över 150 miljoner euro i centrallagret under kontraktsperioden till 2032. Till exempel kommer ytterligare autonom plockutrustning att användas från och med nästa år. Den mark det nya centrallagret byggs på mäter en total yta på 120 000 kvm, vilket möjliggör ytterligare expandering av centrallagret med 30 000 kvm år 2025 och förbereder för ökad försäljning. Totalt har cirka 120 nya arbetstillfällen skapats i Frankrike, Tyskland och Luxemburg genom den nya lageretableringen.