Transval bygger stort lager i Bastukärr

Logistikföretaget Transval bygger ett nytt stort lager i Bastukärr, Sipoo, för totalt 37 miljoner EUR. Lagret blir 30 000 kvm stort och förväntas stå klart 2022. Byggandet börjar i februari.

Det nya lagret är den senaste stora investeringen i logistik i Finland och kostar totalt 37 miljoner EUR, varav 2 miljoner ska investeras i gröna energilösningar under byggnadsfasen.

– För oss är det här en betydande investering. Vi är stolta att kunna erbjuda våra kunder en ansvarstagande lagerlösning som använder ny teknik och automation. Två miljoner euros investeras i gröna energilösningar, kommenterar Sakari Kiiskinen, SVP, Transval.

Investeringarna i gröna energilösningar innebär att under byggnadsfasen göra val baserat på byggnadens energieffektivitet och koldioxidutsläpp.

– Till exempel kommer vi använda bergvärme för att värma byggnaden och solkraft för att producera elektricitet. Kontroll av de tekniska systemen i fastigheten kommer i stort baseras på avancerade automationslösningar för att försäkra ett energieffektivt användande av fastigheten, kommenterar Kiiskanen.

Modern teknik och automation
Utöver fasta ställage kommer lagret elektroniskt kontrollerade mobila hyllsystem, vilket kommer fördubbla lagerkapaciteten jämfört med fasta ställage. Dessutom kommer en tredjedel av truckarna att vara automatiska, alltså obemannade.

– Vi är väldigt tacksamma att, tack vare ett fruktbart samarbete, Bastukärr nu kommer få ett modernt, hållbart lager. Jobben som kommer med projektet är också väldigt välkomna, kommenterar Pirjo Sirén, utvecklingschef för Sipoo kommun.

Som det ser ut nu kommer lagret generera 100 logistikjobb.