Valmet automatiserar internlogistiken med Konecranes

Finländska verkstadsföretaget Valmet automatiserar sin anläggning i Karlstad med en lagerautomationslösning från Konecranes. “För Konecranes är det här en viktig och stor affär inom internlogistiksegmentet”, säger Mikael Johansson, sales manager på Konecranes.

Konecranes är mest kända för sina industrikranar som används av hamnar, terminaler och industrier världen över, men man utvecklar man även lösningar inom internlogistik, och satsar dedikerat på att sälja sina lösningar åt svenska industrikunder.

– Det här är en jättestor affär för oss, en riktig milstolpe. Att Valmet som är en erkänd leverantör inom en stor industri tror på produkten är oerhört betydelsefullt, säger Mikael Johansson, som ansvarat för projektet.

I Karlstad utvecklar och tillverkar Valmet kompletta mjukpappersmaskiner, ombyggnader samt tjänster till kartong- och pappersfabriker. Med hjälp av Konecrans lösning för automatiserad lagerhantering, som går under namnet Agilon, ska nu produktionsarbetarna vid pappersmaskinerna få en enkel och säker åtkomst till material dygnet runt på ett energieffektivt och helt spårbart sätt.

Konecranes Agilon-lager. Foto Konecranes.

– Vårt system kommer bidra med hastighet, förbättra arbetsmiljön, plocknoggrannheten och digitalisera verksmaheten, förklarar Mikael Johansson.

– Systemet innehåller drygt 1000 meters lagringskapacitet. Speciellt för vårt system är även att det väger det som tas in och ut ur systemet. Du får en spårbarhet och en plocknoggrannhet som är nära 100 procent, och systemet är alltid uppkopplat, säger Mikael Johansson, som berättar att systemet kommer underhållas via Konecranes stora servicenätverk.

– Med det här samarbetet blir vi en spelare att räkna med inom intenlogistik, där vi är aktiva i tre länder idag: Sverige, Finland och England. Vi har redan många stora kunder i Finland, som Abb,Finnair,Stora Enso och SSAB, men med Valmet vidgar vi marknaden ytterligare.

I ett Agilon-lager kan du förvara alla typer av paket, verktyg och komponenter med en storlek på högst 60 cm x 40 cm x 45 cm och en vikt på högst 25 kg. Ordern omfattar ett 30 meter långt, 5,1 meter högt Agilon-system med två åtkomstpunkter för användare. Systemet kommer att integreras i Valmets ERP-system. Valmet beställer också två traverskranar och en kranbana som del av förnyelsen av sitt lager.

– Vi ser fram mot att tillsammans med Konecranes ta steget till ett automatiserat logistiksystem som stärker vår operativa effektivitet och förbättrar utnyttjandet av golvytan. Dessutom stöder det vårt arbete med att trygga en säker arbetsmiljö för våra anställda och öka vår konkurrensförmåga, kommenterar Malin Kilian, Valmet AB:s tekniska chef för
mjukpappersmaskiner, i ett pressmeddelande.

Av Klara Eriksson