80 procent av företag väntar sig cyberattacker mot kunddata

Enligt en ny rapport från cybersäkerhetsföretaget Trend Micro har risken att drabbas av cyberattacker ökat det senaste året. 86 procent av de tillfrågade företagen tror att en allvarlig cyberattack under det kommande året är troligt.

I början av juli drabbades det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya av en it-attack. Som leverantör till bland andra Coop ledde det till att livsmedelskedjans kassasystem havererade och de tvingades stänga sina butiker i flera dagar. Även SJ, Apotek Hjärtat och bensinkedja ST1 drabbades av störningar i sina system.

Enligt Trend Micros rapport “Cyber Risk Index” för första halvåret 2021 har risken för att drabbas av en cyberattack ökat det senaste året. 80 procent av företag över hela världen uppger att de tror sig drabbas av en cyberattack som påverkar kunddata under kommande tolv månader.

Rapporten visar också att:

  • 86 procent fann det ganska till mycket troligt att de skulle drabbas av en allvarlig cyberattack under de kommande tolv månaderna, jämfört med 83 procent i föregående rapport.
  • 24 procent hade drabbats av mer än sju cyberintrång i nätverket jämfört med 23 procent i föregående rapport.
  • 21 procent drabbades av mer än sju attacker mot kritisk information, jämfört med 19 procent i föregående rapport.
  • 20 procent uppgav att de drabbats av mer än sju attacker mot kunddata det senaste året, jämfört med 17 procent i föregående rapport.

– Än en gång kommer undersökningsresultat som ger orsak att hålla IT-säkerhetsteam vakna om nätterna, allt från risker mot drift och infrastruktur till skyddande av data och utmaningar knutna till den mänskliga faktorn, kommenterar Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro.

Studiens respondenter rankar molnet som en topprisk mot det egna företagsnätverket. Många uppger att de lägger “betydande resurser” på att hantera risker från tredjeparter, så som molnleverantörer. Även alltför komplexa organisationer kan skapa säkerhetsluckor.

– För att minska riskerna behöver företag bli bättre förberedda, gå “back to basics” och identifiera sina kritiska data, fokusera på de cyberhot som är störst risk för just deras verksamhet, och bygga skydd i flera lager, kommenterar Jean Diarbakerli.

Om undersökningen
Undersökningen är utförd av Ponemon Institute för Trend Micros “Cyber Risk Index” (CRI)-rapport, som två gånger om året mäter glappet mellan hur förberedda företag upplever sig vara för cyberattacker och hur troligt det är att de kommer bli utsatta för en attack. För första halvan av 2021 inkluderar CRI-rapporten svar från 3 600 företag i alla storlekar och branscher i Nordamerika, Europa, Asien och Latinamerika.