Skapar ny marknadsplats för godstransporter

I september lanserar nya aktören Logic Link en digital plattform för att köpa och sälja körningar mellan åkerier i alla storlekar. “Det finns en enorm potential då små åkerier och chaufförer kan planera sina resor bättre” säger Logic Links medgrundare Mattias Nyberg.

Logic Link ska bli en oberoende, digital plattform för att matcha åkare med passande transportuppdrag, där transportplaneraren eller föraren själv går in och väljer körningar som passar deras rutter.

– Det kommer att bli en digital tjänst som underlättar det nätverkande och samarbete som redan finns i logistikbranschen, men som idag främst sköts med mail och telefonsamtal. Med en digital plattform så kan man samla alla uppdrag på ett ställe och därigenom effektivisera verksamheten, förklarar Mattias Nyberg.

Mattias Nyberg och Linus Trulsson ska bygga en plattform för effektivare transportförmedling. Foto Logic Link.

Paret bakom Logic Link är entreprenören Mattias Nyberg, som utvecklat och marknadsfört olika affärsidéer i stora delar av sitt yrkesliv, samt systemutvecklaren Linus Trulsson, med bakgrund från bl a TPL-aktören Brunskog Gruppen och byggbolaget C3C. Med sig har de även Ingvar Gustavsson, med lång logistikbakgrund från Postnord som senior rådgivare.

– Linus har stor erfarenhet av att bygga den här typen av plattformar, och Ingvar känner allt och alla i branschen, så han blir en väldigt värdefull väg in. Min uppgift blir att bearbeta åkerierna, så de förstår nyttan med tjänsten.

Mattias Nyberg tror att potentialen i Logic Link är enorm – om den får genomslag.

– Transportlogistik är en föråldrad bransch: Chaufför är det tredje vanligaste yrket bland män i Sverige, men snittmarginalen hos mindre åkare och lastbilscentraler är bara 3-5 procent. Om man kan kan få ett digitalt verktyg som underlättar rutt- och uppdragsplaneringen, där åkarna kan planera sina körningar bättre då får man bättre effektivitet och också en bättre lönsamhet.  Åkarna kan få det där sista godset som kan göra att marginalen blir bättre för hela rutten.

Minskar mejl och telefonsamtal

Idag har alla stora speditörer och logistikjättar som DHL och Schenker, listor med överskott av transportuppdrag på sin hemsida, eller så mejlas dessa ut till deras underåkare.

– Om man vill ha ett uppdrag så ringer man till speditören, men då kanske uppdraget redan är taget av en annan åkare. Om det här digitaliseras blir transportplaneringen väldigt mycket effektivare.

– Om det här digitaliseras blir transportplaneringen väldigt mycket effektivare, säger Mattias Nyberg. Foto Hilda Hultén

Tjänsten, med en app för chaufförer som letar uppdrag, är tänkt att lanseras  den första  september.

– Tanken är att man till en början ska kunna föra över sitt befintliga nätverk för transportuppdrag i appen, men att man på sikt kommer att kunna bygga större, och mer effektiva nätverk direkt i plattformen.

Nu börjar arbetet med att övertyga åkerierna om fördelarna med plattformen, så att de ansluter sig och även uppmanar sina underåkerier att göra det.

– Vi tar tjuren vid hornen och har bokat möten med alla de stora aktörerna. Nu ska branschen få reda på att vi och den här möjligheten finns. Vi kommer inte att ge oss, det här ska lyckas, säger Mattias Nyberg bestämt.

I november är målet att ha 700 åkerier anslutna till det digitala nätverket.

Av Hilda Hultén