ABB köper spanska robotföretaget ASTI

ABB köper spanska specialisten inom autonoma mobila robotar (AMR): ASTI Mobile Robotics Group. “I och med förvärvet blir ABB det enda företaget som erbjuder en komplett automationsportfölj av AMR:s, robotar och maskinautomationslösningar, från produktion och logistik till användning”, kommenterar Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation.

ASTI, med huvudkontor i Burgos i Spanien, grundades 1982 och har över 300 anställda i Spanien, Frankrike och Tyskland. Idag har ASTI en bred kundbas inom fordonsindustri, logistik, livsmedel samt läkemedel i 20 länder. Sedan 2015 har företaget haft en tillväxt på nära 30 procent årligen med målet att nå 50 miljoner dollar i intäkter 2021.

Förvärvet, som är en viktig del av ABB:s externa tillväxtstrategi, undertecknades den 19 juli och förväntas slutföras i mitten av sommaren 2021. Parterna har enats om att inte lämna ut några detaljer angående köpeskillingen.

– Med sin branschledande portfölj, omfattande utbud av programvara och djupa domänexpertis i tillväxtsegment, är ASTI det perfekta valet för oss när vi ska stötta våra kunder med nästa generation av flexibel automation, kommenterar Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation, i ett pressmeddelande.

– I och med förvärvet blir ABB det enda företaget som erbjuder en komplett automationsportfölj av AMR:s, robotar och maskinautomationslösningar, från produktion och logistik till användning. Detta förändrar spelplanen för våra kunder när de anpassar sig till den individualiserade konsumenten och utnyttjar möjligheterna som följer av stora förändringar i konsumentefterfrågan.

Goods-to-man och pallastare

ASTI:s branschledande AMR-portfölj inkluderar bland annat autonoma bogserfordon, ”good-to-man”-lösningar och pallastare samt ett omfattande utbud av programvara, allt från fordonsnavigering och kontroll, flotta- och orderhantering till molnbaserade spårbarhetssystem.

– ABB:s vision är en perfekt matchning för oss eftersom vi båda bidrar till våra kunders flexibilitet och konkurrenskraft genom att påskynda automatiseringen på arbetsplatsen. Detta är nästa spännande steg på vår resa och tillsammans kommer vi att påskynda våra innovationsplaner, utöka vår globala kundtjänst, våra partnernätverk, produktion och utförandekapacitet, samt dra fördel av ABB:s tillgång till den globala marknaden, särskilt vad gäller Kina. Det gläder mig att bli del av den utökade ledningsgruppen för Robotics och att leda AMR-verksamheten för att leverera på denna ambitiösa tillväxtplan, kommenterar Veronica Pascual Boé, vd för ASTI.

AMR-nav vid nya fabriken i Shanghai

Den globala AMR-försäljningen förväntas uppgå till cirka 14 miljarder dollar 2025, med en CAGR på cirka 20 procent, enligt pressmeddelandet. ABB planerar att utöka försäljning av och servicestöd för AMR globalt till 53 länder.

För att främja tillväxtpotentialen för AMR i Kina och övriga Asien kommer ABB också att etablera ett AMR-nav, inklusive full värdekedja och tillverkning, vid den nya robotfabriken som öppnar i Shanghai 2022.

Kina, världens största robotmarknad, förväntas stå för 1,8 miljarder dollar av AMR-försäljningen år 2025.