Svenskt matleveranskoncept vinner designpris

Svenska Cake, som just nu bygger en ny fabrik för elmotorcyklar i Stockholm, har fått det tyska designrådets Best of Best ABC Awards 2021 i transportkategorin, för ett matleveranskoncept där deras elmotorcykel kombineras med en matleveransbox från Dometic.

Svenska Cake investerar just nu över 200 miljoner SEK i en helt ny fabrik för tillverkning av lätta elmotorcyklar i Albyberg utanför Stockholm, och tar därmed hem produktionen av sina eldrivna motorcyklar från Taiwan. Anläggningen, som öppnar i slutet av juli, kommer på sikt att producera 20 000 elfordon per år för den europeiska marknaden och 2025 väntas fabriken ha omkring 250 anställda.

– Vid sidan av de miljömässiga fördelarna med att minska avståndet som produkter färdas för att nå marknaden, finns det flera affärsmässiga och kundfördelar med den här flytten. Det kortar leveranstiderna och minskar kapitalbindningen dramatiskt, kommenterar Cakes vd och grundare Staffan Ytterborn.

Anläggningen är Cakes första lokala produktionsanläggning, och bolaget har planer på att etablera liknande produktionsenheter i Nordamerika och Asien.

Vinner transportdesignpris

Cakes elmotorcykelmodell Ösa är helt eldriven och främst tänkt för urban privatpendling. Men bolaget har också tagit fram ett koncept för eldrivna, urbana matleveranser tillsammans med Dometic, som nyligen uppmärksammades av det tyska designrådet, Design Council, i deras ABC Awards 2021. Utmärkelsen lyfter enastående design- och kommunikationsarbete inom områden och discipliner rörande mobil livsstil. Juryn har i år presenterat priser i de tre huvudkategorierna: “Transportation”, “Mobility & Innovation” och “Communication”, tillsammans med fyra specialkategorier, där Cake vann priset Automotive Brand Contest, Best of Best 2021 i transportkategorin, för sitt koncept där Ösa kombinerats med Dometics leveransbox Delibox.

Delibox lanserades i början av året och är en temperaturreglerad smart leveranslåda speciellt utvecklad för att transportera restaurangmat, med olika fack för både varm och kall mat. Elmotorcykeln och leveranslådan drivs av samma batteri, vilket sparar energi.

Här är juryns omdöme:

Det flexibla grundkonceptet »CAKE« gör det möjligt att generera nya applikationskoncept på kort tid, till exempel i detta fall det elektriskt drivna leveransfordonet för att maten ska hållas kyld eller varm. Sammansättningen av kylboxen, som smälter harmoniskt in med den robusta designen av elmotorcykeln, har fått en snygg lösning när det gäller form. Detta skapar en annan spännande variant som imponerande bevisar hur stor potentialen i detta fantastiska koncept är, förnuftigt kombinera hållbarhet, kvalitet och effektivitet med speciella applikationskoncept.