ABB ska leverera 5000 robotar till indiska mobilitetsjätten Ola

Ola, ett av de ledande mobilitetsföretagen i världen, tillkännager idag att man har valt ABB som en av sina centrala partners för robot- och automationslösningar till sin megafabrik i Indien, där Ola:s hett eftertraktade elmopeder kommer att rullas ut.

Ola är Indiens största mobilitetsplattform och ett av världens största persontransportföretag (s.k. ride-hailing) som betjänar över 250 städer runt om i Indien, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien inklusive viktiga globala marknader som London och Sydney.

Ola-appen kopplar samman kunder med förare och ett brett sortiment av fordon som cyklar, tuk-tuk och taxibilar ger ett bekvämt och transparent transportsätt för hundratals miljoner konsumenter och över 2,5 miljoner förarpartners.

Ola tillverkar dessutom sina egna elmopeder, och ABB har nu fått konkraktet att automatiserade Olas nya fabrik: världens största mopedfabrik som förväntas stå redo att dra igång driften under de kommande månaderna.

Megafabrik med 5000 robotar

Med en initial årlig kapacitet på 2 miljoner enheter kommer fabriken att skapa 10 000 jobb och fungera som företagets globala tillverkningsnav för både Indien och internationella marknader i Europa, Storbritannien, Latinamerika, Australien och Nya Zeeland. Megafabriken förväntas också bli landets mest automatiserade med cirka 5 000 robotar och automatiserade styrda fordon i bruk så snart fabriken är i full drift med maxkapacitet.

ABB:s robotar kommer att integreras digitalt i Ola:s megastora AI-fabrik för att optimera robotprestanda, produktivitet och produktkvalitet. Användningen av ABB:s robot- och automationslösningar säkerställer digital uppkopplings- och övervakningsteknik för distansövervakning av robotar bygger på Ola:s egna AI-motor och teknikstack.

– Vi är glada över att få med oss ABB, en global ledare inom robotteknik, maskinautomatisering och digitala tjänster, som central leverantör och partner för de robot- och automationslösningar som ska driftsättas på vår megastora mopedfabrik. ABB:s lösningar kommer att bygga vidare på Ola:s egna AI-motor och teknikstack som är inbyggda i vår mopedfabrik. Vi tar in global expertis och avtalar om partnersamarbeten som hjälper oss att bygga vår fabrik på rekordtid och rulla ut de första elmopederna under de kommande månaderna, kommenterar Bhavish Aggarwal, ordförande och koncernchef på Ola.

– Genom att koppla ABB:s robotlösningar till Ola:s digitala ekosystem säkerställer vi att våra robotar blir centrala komponenter i Ola:s nya, avancerade anläggning. Med den här automationsnivån kan Ola enhetligt uppnå sina dubbla mål med hög produktivitet och hög kvalitet, kommenterar Andrea Cassoni, chef för General Industries på ABB Robotics.

Ola bygger sin megafabrik på principerna Industry 4.0 och ska drivas av sig egen AI-motor och teknikstack som kommer att vara djupt integrerade i alla system. Systemen kommer att vara kontinuerligt självlärande och optimera alla aspekter i tillverkningsprocessen. Detta ger oöverträffad kontroll, automation och kvalitet i hela driften, särskilt med hjälp av Ola:s implementering av cyberfysiska och avancerade IoE-system.