Boktips: Ny guide till Amazon

Amazon-experten Anna Nordlander, medgrundare på Amzello och Margareta Boström, retailspecialist och affärutvecklare på Jula, är aktuella med nya, gemensamma boken “Amazonkoden”. Dagens Logistik har träffat dem.

Ur Dagens Logistik nr 3 2022 – nytt nummer ute nu!

– Målgruppen är alla företagare som vill få lite stöttning i att utveckla sin verksamhet. Amazon har något att lära alla: vare sig man är liten eller stor. I boken får man såklart tips på hur man kan sälja genom Amazon, men också vad man kan lära sig av företaget, säger Anna Nordlander. 

Vad kan man lära sig?

– För att första att sälja det man är vass på: har man utvecklat ett system: sälj det, är du bra på logistik – sälj det! Amazon är aktiva inom en rad olika områden: e-handel, logistik, energi, molntjänster osv, säger Anna Nordlander, och får medhåll av Margareta Boström.

– Det är också ett sätt att sprida risk, och exempel på hur man kan göra för att nå konstant tillväxt och inte vara sårbara som man är när verksamheten ligger i bara ett affärsområde, säger hon. 

Utgå från kunden

Det andra man kan lära sig av Amazon är att logistiken ska utgå ifrån slutkunden, säger Anna Nordlander.  

– Där behöver man verkligen fundera över: Hur ser vårt logistikerbjudande ut? Oavsett vad man tycker om Amazon är det ju ett faktum att man är USAs tredje största logistikaktör, så något har de ju gjort rätt. Det kan man lära sig mycket av – t ex att det inte behöver vara fel att gå före. 

Ett logistikexempel är Amazons TPL-verksamhet: FBA – Fulfilment by Amazon. 

– I USA har Amazon skapat ett eget ekosystem helt byggt kring kunden. Ett område är t ex leveranssäkerhet – jag har handlat mycket från Amazon i Sverige och kan konstatera att leveranslöftet alltid hålls. Varorna kommer antingen i tid, eller tidigare. Som kund kan man lita på dem och det gör att man återvänder, säger Margareta Boström, och får medhåll av Anna Nordlander. 

– Det här kan ju alla företag lära sig av: att bli bättre i informationen till kunden. Och är du inte bäst på logistik, kan du faktiskt överlåta den på någon annan som kan det bättre, säger hon. 

“Amazonkoden – Så blir svenska företag vinnare i den amazonska eran” ges ut på Volante förlag. Boken släpptes som e-bok i september och den tryckta versionen släpps i slutet av oktober. 

Av Klara Eriksson