Boomerang startar lager och distribution i Centraleuropa

Tallinbaserade TPL-aren Boomerang Distribution är i Sverige mest kända för sin returhantering. Nu satsar den svenskägda tredjepartslogistikern på ytterligare ett lager i Tjeckien, som ger kortare transporter och ledtider för deras kunder. 

Att många stora svenska e-handlare hanterade sina returer i Baltikum fick mycket kritik för några år sedan, då de långa transporterna lyftes fram som en miljöbov. Boomerang är ett sådant företag som skött returhanteringen åt flera stora svenska e-handlare, men Anders Näslund, grundare och vd på bolaget, tycker att kritiken var ganska orättvis. 

– Det har inte varit någon stor fråga för våra kunder, de har ju gjort miljöanalyser och alla returtransporter är konsoliderade transporter när de går till oss. Du skickar dem ju inte en och en. Då är last mile en värre utsläppskälla, liksom produktionen i sig, säger Anders Näslund. 

TPL viktigaste benet

Men trots att Boomerang är mest kända som returhanterare i Sverige, är traditionell TPL-logistik deras stora ben, med 70–75 procent av omsättningen som beräknas landa på 100 miljoner kronor 2020.

– Vi sköter logistiken ,med import, tullhantering, distribution etc åt hundratal mindre varumärken som ofta säljer sina varor till konsumenter över hela världen. Det är de kunderna som växer och det är deras behov som är orsaken till att vi nu investerar i ytterligare ett lager i Tjeckien. 

Är man inte i mitten får man förändra marknaden så man hamnar i mitten

Boomerang Distribution har ett lager utanför Tallinn på 15 000 kvm och kommer nu även öppna i i Pilsen, en tjeckisk stad som ligger nära gränsen till Tyskland, där de inleder med drygt 2 000 kvm.

– Genom att öppna i Tjeckien handlar om att erbjuda våra kunder snabbare och billigare transporter med lägre miljöpåverkan. De flesta av våra kunder väljer att ha två lager – från Tallinn når vi hela Norden och Baltikum 2-5 dagar och från Tjeckien kortar vi tiden till länder som Tyskland, UK, Benelux, Polen och Italien. Vi tittade på flera olika alternativ men Tjeckien var bästa läget enligt oss. 

Billig arbetskraft

Anders Näslund och Tom Backman grundade Boomerang 2004, och då var skillnaden i löneläge en stor konkurrensfördel för att bedriva TPL från Estland. 

– Den skillnaden finns kvar men äts upp hela tiden, ingen skulle ju flytta en verksamhet från Sverige till Estland idag på grund av löneskillnaden. 

Idag har de drygt 200 anställda, och en uppbyggd kompetens och verksamhet i Estland som de inte gärna flyttar på. Lägger man till trender inom logistiken mot ökad regionalisering och starkare hållbarhetstänk, med fler lager närmare konsument, blir satsningen söderöver logisk. 

– Är man inte i mitten får man förändra marknaden så man hamnar i mitten. Vi satte passaren i mitten och drog en cirkel runt och tittade på – var bor människor och var finns köpkraft. Vi håller även på att titta på distributionslösningar till Ryssland och kommer öppna för den ryska marknaden. 

Covid stör planerna

Expansionen och etableringen beräknades vara klar under vintern och anläggningen skulle vara i drift redan i slutet av 2020. Men på grund av covid-19 har planen senarelagts något. Nu beräknas första leveransen kunna ske i april 2021.

–  Det är självklart frustrerande att vi fick skjuta fram starten något, men huvudsaken är att vi kan garantera våra medarbetare en säker arbetsplats och våra kunder trygga leveranser. Vi kommer att vara igång i april 2021 med en sömlös tredjepartslogistik i Tjeckien, säger Anders Näslund.