Bring skaffar automatiserat TPL-lager i Rosersberg

Bring satsar vidare på sitt nya TPL-koncept Shelfless, med automatiserade e-handelslager. Näst på tur står ett 18 000 kvm stort lager i Rosersberg, som man hyr av Bockasjö och som tas i drift till våren. “Vi tittar på ännu ett lager i Oslo, och ett i Köpenhamn som nästa steg” säger Brings koncerndirektör Per Öhagen.

I januari lanserade Posten Norges nordiska logistikbolag Bring sitt Shelfless-koncept, genom vilket man planerar att bygga upp en nordisk TPL-lösning för e-handel med automatiserade TPL-lager i Norge, Sverige och Danmark.

– Shelfless är en enorm strategisk satsning för Bring. Det är ett koncept där vi bygger upp ett helintegrerat fulfilmenterbjudande för våra e-handelskunder, med en ny digital plattform för att hantera kundupplevelsen, kombinerat med fulfilmenttjänster och gröna, snabba leveranstjänster, säger Per Öhagen, koncerndirektör för e-handel och logistik på Bring.

Per Öhagen. Foto Bring

18 000 kvm lager i Rosersberg

I Bergen i Oslo har Bring nyligen öppnat sitt första “Shelfless-lager”, där man utrustat ett av sina befintliga lager på totalt 36 000 kvm med en Autostore-lösning. Nu är det också klart att bolaget skaffar ett andra Shelflesslager på 18 000 kvm i Rosersberg. Fastigheten byggdes under 2019–2020 på spekulation, genom ett joint venture mellan fastighetsbolagen Bockasjö och Kilenkrysset, och Bring får tillträde till lokalen i höst.

– Tanken är att installera en automationslösning, anpassa lokalerna under vintern och öppna det nya lagret i nästa vår. Rosersberg har ett bra geografiskt läge, nära både Arlanda, Stockholm city och Uppsala. Läget möjliggör att vi kommer kunna leverera inom samma dag till över tre miljoner människor.

Fulfilmentkonceptet består av ett nätverk av nya automatiserade TPL-lager för e-handel, med ett standardiserat automationskoncept för lagerhanteringen med robotlagring och packstationer, där hjärtat i lösningen är en Autostore-lösning från Swisslog.

– Vi har ett ramavtal med Swisslog, där de levererar automationen i samtliga Shelflesslager vi etablerar. Tanken är att bygga upp ett nätverk av lager, som är fullt integrerat med våra leveranslösningar för både befintliga och nya e-handelskunder. Det är en lösning som är tänkt att passa både mindre och större aktörer, där vi också hjälper till att digitalisera kundernas leveransupplevelse i vår e-handelsplattform.

Nästa steg för Shelflesskonceptet blir ett lager i Oslo.

– Vi tittar också på att öppna ett Shelflesslager i Köpenhamnsregionen under 2022–2023.

Av Hilda Hultén